Måndag den 20 december 2021
Sista lektionen för i år och vi har julmys! Dann sagen wir Fröhliche Weihnachten und einen guten Rutsch ins 2022!
Muntligt föredrag för de andra om berömda personer
På måndag den 6 december ska ni berätta för varandra om era tyskspråkiga personer! Träna på att berätta fritt på egen hand och med egna ord om din person. Tänk på att de som lyssnar ska förstå vad du säger och lära sig något av det, så att de sedan kan berätta vad de har lärt sig.
Läxa till torsdag den 2 december 2021
Efter vårt möte med paret Rajs och deras imponerande förmåga att inte glömma men ändå gå vidare i livet och göra det bästa av det liv man har fått läser vi om Weltveränderer - världsförändrare. Vi lär oss lite om berömda tyska personer som har lämnat avtryck och förhoppningsvis förändrat världen i positiv riktning.
Detta ska du kunna, göra och vara klar med till denna torsdag:
- läst kapitel Weltveränderer s 82 - 84
- veta hur man använder bisatser i tyska - se teams under kursmaterial!
- ha skrivit en text om en berömd tysk person. Ni har fått namnet på en person av mig, och ska skriva en text om den person som du sedan ska berätta om för de andra under provveckan. Information finns på teams under uppgifter.
Läxa till torsdag den 25 november 2021
Den här veckan besöker paret Rajs oss, två av de få överlevarna som har upplevt Förintelsen. Vi kommer därför att lära oss ord som har med krig och fred att göra. Vi lär oss också lite starka verb och hur man säger när på tyska. Detta ska du alltså kunna:
- använda när på rätt sätt ( als - en gång i förfluten tid, wann vid direkta frågor och wenn i alla övriga fall.
- veta vad en bisats är (Nebensatz) på tyska.
- veta att i bisatser i tyska kommer det personböjda verbet sist.
- kunna glosor och starka verben i följande quizlet: Krieg, Frieden und Verbe (Ja, jag vet att det är en märklig blandning...)
- läsa en text/se en filmsnutt
Det är sällan man får se färgfilm på vardagslivet från 1945. Här kommer därför en film som en amerikansk soldat tagit i Berlin i maj 1945. Här gäller det för människorna att bygga upp det som blivit förstört, och tegelstenar som inte gått sönder måste återanvändas, alltså putsar man bort murbruket från stenarna så att de går att mura igen. Det är oftast kvinnor som arbetar - männen är ju döda eller i fångläger. Kvinnorna som jobbar i ruinerna kallas die Trümmerfrauen - ruinkvinnorna. Berlin in Trümmern - Berlin i ruiner
Vill du hellre vika en fredsduva så kan du följa den här filmsnutten:Friedenstaube basteln
Läxa till torsdag den 18 november 2021
Vi passar på att läsa om tysk historia eftersom ni läser om världskrigens tid i SO. Till denna torsdag ska du:
- ha läst kapitel 5A s 72 - 77
- lärt dig glosorna till kapitlet på quizletten: Die Geschichtsstunde - historielektionen
- kunna svara på frågorna s 74 o s 76
- gjort övningarna på s 82 - 83 i övningsboken
Den 9. November är viktiga datum i tysk historia. 1989 faller muren mellan Öst- och Västtyskland, och 1938 inträffar Kristallnatten - die Reichsprogromnacht - i Tyskland. Här är en film som försöker förklara hur det kom sig att grannar blev till fiender, hur rädslan och det ekonomiska läget bäddade för att utse syndbockar: Die Reichsprogromnacht
Läxa till torsdag den 11 november 2021
Vi har sett klart filmen Das Leben der Anderen och kommer att arbeta vidare med den under veckan efter lovet.
- Du kommer att få skriva ner dina egna tankar på svenska om filmen. Uppgiften finns på teams.
- Du kommer också att få skriva en filmrecension på tyska. Som stöd har du fraser och uttryck att använda. Uppgiften ligger också på teams.
- Du ska rätta till din uppsats efter provet.
- Glosor som du ska kunna på tyska och fraser som du ska förstå hann jag inte förhöra er på före lovet, så det gör vi efter lovet. Så träna på dem igen! Du hittar dem på quizlet i förra läxan här nedanför!
Bis dann: Ich wünsche dir Schöne Herbstferien!
Läxa till torsdag den 28 oktober 2021
I SO har ni nu börjat att läsa Europas 1900-talshistoria. Vi kommer givetvis att även arbeta med det området i tyskan, eftersom Tyskland präglat detta sekel på många vis.
Vi kommer att börja med att se en film tillsammans. Den heter De andras liv - Das Leben der anderen - och handlar om hur det var att leva i DDR, Östtyskland. Den utspelar sig i DDR:s huvudstad Östberlin 1984. Vi ser filmen för att få en inblick i hur det kan vara att leva i ett totalitärt samhälle, som inte ligger långt bort från oss, vare sig i tid eller rum.
Till denna torsdag ska du ha
- lärt dig några glosor från filmen: Ord och fraser från filmen Du ska kunna dem.
- tränat dig i att förstå följande repliker: Fraser från tyska till svenska Du ska förstå vad de betyder.
- efter att ha sett klart filmen besvara ett antal frågor på svenska. Uppgiften kommer att finnas på teams.
Prov tisdag den 19 och torsdag den 21 oktober 2021
Vi ägnar måndagens lektion åt att repetera det som ni behöver och ni har chans att fråga om det är något som ni undrar över. Tisdagens prov kommer att handla om grammatik, läs- och ordförståelse. Torsdag kommer ni att skriva fritt utifrån de ämnesområden vi har läst om: språkresa, berätta vad man gjort under lov och Sverige och svenska traditioner.
Läxa till torsdag den 14 oktober 2021 och kommande prov
Vi fortsätter att samla på ord och uttryck för att kunna berätta om Sverige och våra traditioner när vi i framtiden träffar en nyfiken tysktalande. Det du ska kunna är:
- Läsa på god tyska om typiskt svenska saker s 22- 23 i textboken samt stencil, som finns på teams om du tappat pappret. På teams ligger den under team 9TY, filer, kursmaterial, mappen Schweden und Deutschland.
- berätta fritt på tyska om fyra saker. Öva genom att anteckna stödord som vi gjorde på tavlan i skolan och sedan att berätta fritt utan stödorden.
- följande glosor som finns på quizlet här: Schweden stellt sich vor
I vecka 42 har vi prov. Ni kommer att ha grammatik/ord/läsdel på tisdag den 19 oktober och skrivdel torsdag den 21 oktober. Provlapp har funnits sen i augusti och finns förhoppningsvis fortfarande kvar på Skolplattformen under planeringar, men jag har nu lagt in information i er nya teamsgrupp under filer, provinformation och repetitionsstenciler. Där ligger också repetitionshäfte. Ni får båda i pappersformat på tisdag!
Här skriver Sveriges ambassadör på tyska ambassaden i Berlin om hur han firar de svenska traditionerna:
Läxa till MÅNDAG den 4 oktober - kanelbullens dag!
I torsdags hade vi språkdag, så därför blir förra veckans läxa nu till måndag! Den här gången har vi fokus på löst sammansatta verb. De är bra om man ska berätta om sin dag tex!
Detta ska du kunna:
- lär dig de löst sammansatta verben och vad de betyder så att du kan använda dem. De finns på en quizlet: Trennbare Verbe
- lär dig hur du använder dem, övningsboken s 16
- gör övningarna s 17 - 18
- skriv om din egen dag i presens eller i perfekt genom att använda de löst sammansatta verben i rutan på sidan 18. Försök att få med så många som möjligt. Bind ihop med samnbandsord.
- Vill du öva på meningar med löst sammansatta verb så finns det en quizlet på det också: Meningar med löst sammansatta verb
Vill du se en film som beskriver hur man använder löst sammansatta verb i olika tempus så finns det en sådan också: Hur man använder löst sammansatta verb
Läxa till torsdag den 23 september 2021
Vi möter i nästa kapitel en tysk utbytesstudent, som har varit i Sverige och lagt märke till hur svenska sedvanor skiljer sig åt från tyska. Det ger oss så klart en del att fundera över - känner vi igen det hon säger om oss?
Det du ska kunna till denna torsdag är:
- Läs text 1 C på god tyska och med flyt. Lyssna på den och härma!
- Översätt muntligt till svenska.
- lär dig glosorna till texten. De finns längs bak i boken eller på en quizlet här: So viel Milch wie nie zuvor
- gör övning C2 i övningsboken s 20. Obs! Skriv i din skrivbok, inte i övningsboken!
- skriv en intervju i din skrivbok, C3 övningsboken s 21
Många tyskar är förtjusta i Sverige. Här är en sida om oss för sådana tyskar! Läs den gärna - här finns tips på mycket roligt, bla en ordlista på vanliga ord och presenttips och recept på svenska godsaker:Willkommen in Schweden
Läxa tilltorsdag den 16 september 2021
Vi slår två flugor i en smäll, och kombinerar vår kunskap om de tyskspråkiga länderna med firandet av den europeiska språkdagen som äger rum den 26 september. Därför förbereder vi nu ett antal enskilda arbeten inom bla sport, musik, sevärdheter och mat. Du ska redovisa detta genom en powerpoint med text eller en powerpoint med tal eller en filmsnutt, där du spelar upp något. Ditt arbete kommer sedan att ingå i utställningen på skolan under skolans egen språkdag den 30 september. Efter torsdagens lektion den 16 september ska ditt arbete vara klart och delat med mig/skickat till mig.
Du ska till denna lektion också repetera böjningen av de starka verben som böjs med sein (fast de inte är rörelseverb:) stanna: bleiben - er ist geblieben vara: sein - er ist gewesen och bli: werden - er ist geworden
Läxa till torsdag den 9 september 2021
I förra texten mötte vi två killar som varit i Tyskland. I det här kapitlet möter vi två tyskar som är på besök i Sverige och firar midsommar. Vi känner så klart alla igen det de berättar om denna svenskaste a helger, men nu får vi ett tyskt ordförråd och lär oss att berätta om vår tradition på tyska.
Till denna torsdag ska du kunna:
- läsa text 1B på tyska. Lyssna gärna på texten och härma!
- kunna översätta muntligt till svenska.
- kunna glosorna till stycket. De finns längst bak i boken och på en quizlet här: Typisch Mittsommer!
- repetera hur man bildar perfekt på tyska läs i övningsboken s 135 - 138
- gör övningarna i övningsboken s 9 - 11. Skriv i ditt skrivhäfte.
Många som bor utomlands tar med sig sina traditioner. Här möter vi Julia, som bor i Tyskland. Hon berättar för sina kompisar om hur vi firar midsommar och försöker ordna midsommarfirande där hon är. Lyssna och se om du förstår vad hon säger: Mittsommer in Schweden
Wir fangen wieder an! Vi börjar igen!
Läxa till torsdag den 2 september!
Nu är det dags igen! Det här året heter vår lärobok Alles Deutsch, och första kapitlet handlar om två svenska killar som varit på språkresa i München. De berättar om sin resa och vilka erfarenheter de dragit. Detta passar ju bra, eftersom vi om ett par veckor kommer att ha en språkdag i skolan, och då kommer vi också att få information kring just språkresor.
Läxan till denna torsdag är:
- Kapitel 1A. Läs texten på god tyska.
- Lär dig glosorna som finns här på quizletten: Ab ins Ausland
- gör övningarna i övningsboken A1, där du skriver ner uttryck. Obs! Skriv inte i övningsboken utan i ditt skrivhäfte!
- fortsätt till A2 på sidan 8 i övningsboken. Tidsuttryck repeteras här - nog så bra att kunna!
- På samma sida finns A3, där du ska berätta om dig själv och prata med andra för att lära känna dem. Träna på att prata fritt och att ställa frågor samt att ge feedback av typen: intressant, das finde ich auch. Wirklich? Das ist ja toll! Einfach toll! Unglaublich! Wie, wann, wo, wer, warum är också bra att inleda frågor med!
Här är en film från München och vad man kan göra där! Lyssna gärna och öva upp din förmåga att uppfatta talad tyska från någon annan än din lärare: München - die Hauptstadt Bayerns OBS! I München pratar man bayersk dialekt, vilket kan bli lite knepigt att höra! De säger också ofta Servus istället för Guten Tag!
Sista proven i tyska 18 - 20 maj 2021
Så var det dags för er att ha det sista provet i tyska - på grundskolan åtminstone! Vi kommer denna vecka att göra prov på de olika förmågorna:
tisdag: läsa
onsdag: skriva
torsdag: höra
På teams ligger ett häfte med saker som kan vara bra att komma ihåg och påminnelser om sådant som ni brukar missa när ni skriver - kolla gärna på det! Skolverket har också lite övningar om man vill träna - länken till den finns också på teams. Läs också gärna texter i läroboken, memorera bra fraser och uttryck. I övrigt är det precis som vilket prov som helst och ni gör så gott ni kan, vilket ni alltid brukar!
Läxa till onsdag den 5 maj 2021
Vi närmar oss slutet av terminen och då är det så klart dags att prata om die Zukunft - framtiden - och lära oss en massa nyttiga glosor och fraser samt att använda verbet werden (bli).
Det vi jobbar med under lektioner och det som du ska kunna denna lektion är:
- Texten Ich habe einen Traum s 92-93. Läs och översätt muntligt till svenska.
- Besvara frågorna till texten muntligt s 93.
- Läs texten Zukunftsgedanken (framtidstankar) s 94 - 95 som lästräning och försök förstå innehållet
- på s 113 i övningsboken står det om relativa pronomen. Läs texten och gör övningarna på sidan 114. Kolla med facit att det blir rätt!
- lär dig hur man böjer werden ( =ska, kommer att eller bli) s 131 i övningsboken och fyll i övningen s 107. Kolla med facit!
- Här på quizleten finns bra glosor och bra uttryck att lära sig: Ich habe einen Traum
- skriv en liknande text som kap 6A om dig själv! Uppgiften finns på teams!
Läxa till onsdag den 28 april 2021
Nu när vi lärt oss att ta oss fram med tåg, så behöver vi också veta hur vi ska ordna hotellrum! Nästa kapitel handlar därför om hotellfraser!
Detta ska du kunna:
- Läsa dialogerna på stencilen som du fått.
- Gör klart uppgifterna på stencilen
- Lär dig fraser och ord på quizletten: Im Hotel
- Skriv en egen dialog där du bokar rum. Använd fraserna som du lärt dig! Uppgiften finns på teams!
- fundera på följande meningar och hur man säger som och använder relativa pronomen på tyska:
Da ist ein Zimmer, das ruhig ist. Där är ett rum som är lugnt.
Da kommt der Lift, der langsam fährt. Där kommer hissen, som åker långsamt
Da liegt die Toilette, die leider besetzt ist. Där är toaletten, som tyvärr är upptagen.
Här är ett hotell med det passande namnet Alte Schule. Gå gärna in på hemsidan och se om du kan förstå något: Hotel Alte Schule
Läxa till torsdag den 22 april 2021
Vi lär oss att ta oss fram genom att åka tåg, och då behövs en massa fraser om det! Ni har fått ett häfte med ord och fraser att arbeta med.
Det som du ska vara klar med och som du ska kunna till denna TORSDAG är:
- häftet - skriv klart och läs dialogerna med gott uttal
- skriv en egen dialog - utgå från mallen i häftet
- kunna prata spontant och ha en dialog muntligt genom att använda fraser och uttryck
- kunna fraser och ord som finns på quizletterna här: Wörter am Bahnhof och Fraser am Bahnhof
Här är en filmsnutt om hur man tar sig fram med kommunala färdmedel i Berlin och hur man löser biljett. Det gäller inte bara att köpa en biljett, utan man måste också komma ihåg att göra något annat för att inte åka fast som plankare (schwarzfahrer). Vad måste man göra och vad hände med mannen som var turist och var schwarzfahrer? Pluspoäng om du kan tala om det! Wie man ein Ticket in Berlin kauft
Läxa till torsdag den 15 april 2021
Ja, fast egentligen har du hela onsdagslektionen på dig att bli klar också. Det du ska bli klar med är Påskharens dagbok och att lära dig ord ur filmen.
1. Dagboken: Das Tagebuch - Liebes Tagebuch
Som du förhoppningsvis minns såg vi ju Nettos reklamfilm Die Wahre Geschichte vom Osterhasen (Den sanna historien om påskharen) och nu kommer du att få skriva hans dagbok - från påskharens perspektiv så klart. Du får bara skriva i skolan och bara under lektionstid och till din enda hjälp har du dina tyskböcker och ordlistor. Du ska sedan klara dig helt på egen hand, inga digitala hjälpmedel. Det är alltså en övning inför framtida studier.
Du ska skriva tre olika dagboksinlägg:
a. Erster Tag: als die Kinder in der Schule den Hasen auslachen.
b. Zweiter Tag: als er von zu Hause weggeht und das nette Mädchen trifft
c. Dritter Tag: als er beschliesst nach Hause zurück zu kommen
2. Orden som du ska kunna finns på quizletten här: Die wahre Geschichte vom Osterhasen
Filmen ligger på teams så du kan se den igen ifall du behöver fräscha upp minnet! Där finns ju också boken att läsa, och i den kan du se glosor och fraser i ett sammanhang. Bra lästräning är också att läsa de andra böckerna om der Osterhase! Bl a blir han ju förälskad - en gullig historia att ta del av så här på våren!
Frohe Ostern!
Läxa till onsdag den 31 mars 2021
Vi fortsätter att lära oss använda bisatser för att skapa variation och göra våra meningar längre! Till denna onsdag ska du kunna:
- veta hur man använder de tre olika orden för "när" i tyska:
a. Wann..? - används vid direkta frågor: Wann hast du Geburtstag?
b. Als - används när det är en gång i förfluten tid: Als ich nach Hause kam, habe ich ein Glas Milch getrunken.
c. Wenn - används i alla övriga fall. Immer wenn ich nach Hause gekommen bin, habe ich ein Glas Milch getrunken, (varje gång jag kom hem...) Morgen wenn ich nach Hause komme, trinke ich ein Glas Milch (imorgon när jag kommer hem...)
När du använder wenn och als blir det bisatsordföljd, dvs det personböjda verbet placeras sist i meningen.
- lär dig följande ord och fraser:
die Sehnsucht - längtan
Das hat keinen Sinn! - det är ingen mening med det.
die Hauptrolle - huvudrollen
der Auftritt - framträdandet
auftreten - uppträda
ich trete auf - jag uppträder
das Angebot - erbjudandet
der Anzug - kostymen
ablehnen - avvisa
kotzen - kräkas
zum kotzen - "det står mig upp i halsen"
es gefällt mir - jag tycker om det (syftar på das Buch)
er gefällt mir - jag tycker om det (syftar på der Film)
sie geällt mir - jag tycker om det (syftar på die Hose)
ich wünsche mir - jag önskar mig
ich wünsche dir Frohe Ostern- jag önskar dig glad påsk
Här kommer sången som vi lyssnade på och som Marlene Dietrich sjöng, en klassisk sång om Berlin, och med ett bildspel över staden före andra världskrigets bombningar. Knappt ett hus var helt, men efter kriget byggdes mycket upp. Sista bilden i bildspelet visar Potsdamer Platz, som var tidigare var Berlins centrum, men efter kriget blev en öde plats eftersom minfältet mellan Öst- och Västberlin gick precis där. Notera på sista bilden att klockstapeln är det som finns kvar idag . den har man återställt efter murens fall.
Läxa till onsdag den 24 mars 2021
Med tanke på hur stor del mobiltelefoner och sociala medier är i våra liv i dag, så handlar naturligtvis text 4B om just det!
Till denna onsdag ska du kunna:
- läsa text 4b om Liam och Lea på tyska
- översätta Leas del till svenska
- kunna svara på frågorna muntligt om texten s 65
- kunna fraserna som vi antecknade
- gör uppgifterna s 70 - 71 i övningsboken
- lär dig hur man använder bisatser s 73
- gör uppgifterna på s 64 och en stencil.
- lär dig orden i kapitlet. De finns på en quizlet här: Kapitel 4B Nicht ohne mein Handy
Läxa till tisdag den 16 mars 2021
Ja, du läste rätt! Ni har läxa till TISDAG den här veckan. Det beror på att ni satt hemma och jobbade själva i förra veckan. Och vad ska ni kunna då? Jo, allt det som står i texte nhär nedanför och som du jobbat med hela veckan:
Läxa till torsdag den 11 mars 2021-
Coviden fortsätter att ställa till det för oss: efter sportlovet är alla på distans och vi får ses på nätet. Det ni ska arbeta med, vara klara med och ha lärt er efter tysklektionen TORSDAG den 11 mars är följande:
1. Läs kapitel 4A Alles im Netz s 60 - 61 i tyskboken. Lyssna gärna på lärobok på nätet.
2. Läs texten högt på tyska
3. Översätt muntligt till svenska.
4. Svara muntligt på frågorna på sidan 61 i textboken, Prata på tills du pratar med flyt
5. Övningsboken s 66, skriv övning A1 och A2.
6. Lär dig hur man bildar imperativ, uppmaningsformen, på tyska:
Man behöver veta vem man uppmanar:
a. Är det en person som du är du med: verbets stam, dvs Geh! Fahr! Lauf! (Verb med extra i får ett tillägg av - e, dvs Bade! Rechne! Arbeite!)
b. Är det flera personer som du är du med: stammen + ändelsen -t; Geht! Fahrt! Lauft!
c. Är det någon du är artig mot behöver du ha verbets infinitivform + Sie: Gehen Sie! Fahren Sie! Laufen Sie!
Vill du se en filmsnutt med en trött Svenjorgen som förklarar detta så kommer den här:
7. Gör övningen A3 på sidan 67
8. Lär dig glosorna och några uttryck till texten på quizletten här: Alles im Netz
9. Rabenmütter (korpmammor) heter en komediserie med mammor som gör sådant andra mammor bara drömmer om. Här är ett barn som inte vill göra sina läxor. Kein Bock betyder ingen lust. Kolla hur det löses: Handy- Erpressung - mobilutpressning
Prov onsdag den 24 eller torsdag den 25 februari...
Strulet fortsätter pga att ni bara är här i skolan varannan dag ... Nu har vi därför bestämt att antingen gör man provet på onsdag eller så gör man provet på torsdag. Vill du alltså göra provet på torsdag kommer du således hit oavsett om du har distans eller inte den dagen. Ni som har tyska här i skolan på onsdag får alltså välja om ni vill göra det denna dag eller om ni vill göra det på torsdagen istället.
Det som ni ska plugga på och repetera finns på era teams och där finns också övningshäftet som ni har fått i pappersform redan tidigare.
Läxa till onsdag den 17 februari eller till nästa gång du har tyska...
Vi fortsätter att nöta in starka verb och den här gången lär vi oss några fler! Samtidigt passar vi på att bekanta oss mer med Goethes verk och med tyska regeringens försök att få folk att stanna hemma under coronapandemin.
Den här veckan ska du
- Se filmsnutten Besondere Helden (speciella hjältar) och lägg märke till att när den gamle mannen från framtiden berättar om vad som hände när han var ung år 2020 berättar han i preteritum. Se vilka former du upptäcker! Besondere Helden
- Läs texten om Erlkönig som du fått på stencil och översätt muntligt till svenska.
- Se filmsnutten om Erlkönig. Ni kände ju redan till att Schubert hade tonsatt Goethes dikt. Här kommer ett skuggspel med Schuberts musik: Erlkönig
- Lär dig temaformerna av de starka verben bekommen, gewinnen, laufen, rufen, nehmen, schlafen, schreiben, sehen, sein (war), schwimmen, sprechen, werden, verstehen, verlieren. De finns i övningsboken s 138 och den nya formen för er är ju preteritum - övriga är repetition.
- Lär dig ord från filmen Besondere Helden: Besondere Helden
För er som vill ha en quizlet på starka verb i preteritum kommer här 35 stycken, typ: Starka verb i preteritum
I vecka 8 kommer vi att ha prov. Det som dyker upp är ju det vi gjort, dvs olika verbformer och prepositioner och kultur. Provpapper att öva på ligger under uppgifter på teams!
Läxa till onsdag den 10 febr eller nästa gång du har tyska
Den coronanpassade undervisningen fortsätter, vilket betyder att ni fortsätter att vara i otakt. Men i slutändan kommer ni ändå att få göra samma saker. Den här veckan, när vi nu kan svaga verb, övar vi så klart på att få till starka verb i preteritum! Det är enkelt: man utgår från tredje temaformen: är det en person så heter det exakt som temaformen, är det flera tar man tredje temaformen och lägger till -en. Alltså: han gick= er ging, men Olle och Stina gick= Olle und Stina gingen.
Till den här lektionen eller när du nu ser mig nästa gång ska du ha gjort och kunna:
- Starka verb i preteritum - hur används de?
- gör övningarna i övningsboken s 100
- gör stencilen som du fått
- lär dig de fyra temaformerna av följande verb: essen, fahren, gehen, finden, fliegen, kommen, lesen, singen, trinken och treffen. Du hittar dem i övningsboken sidan 138. Träna!
- förbered dig också på att läsa den text du skrev om Weltveränderer. Jag har kommenterat och rättat till era grammatikfel, och nu får du träna på att läsa den högt för några andra Weltveränderer.
Vill du lyssna på en annan Weltveränderer kommer här en kort snutt om Martin Luther, som också förändrade världen när han spikade upp sina teser på kyrkporten i Wittenberg; Martin Luther
Läxa till onsdag den 3 februari eller nästa gång du har tyska
OBS: Ni som inte gjort och visat mig det som står härnedanför gör förstås det först - vi är lite i otakt just nu, men grupperna kommer att lära sig samma sak till slut!
Vi har börjat bekanta oss med preteritum, en verbform som framför allt används för att uttrycka dåtid (spelade, gick) i skrift. Den finns både hos starka och svaga verb, men vi börjar med de svaga, regelbundna verben, och där är ju den huvudregeln du ska kunna: en person som subjekt: stam+ (e) te ( ich spielte, Anton arbeitete)
och flera personer som subjekt: stam+ (e)ten ( wir spielten, Anna und Jenny arbeiteten)
Läxan och det du ska ha gjort är:
- präteritum - veta hur det används - övningsboken s 94
- gör övning 2 på sidan 95 och övning 3 på sidan 96
- gör klart stencilen som du har fått. Den sista uppgiften på det pappret handlar om ett försäkringsbedrägeri. Se om du kommer på hur skojarna avslöjades! Kommer du på hur försäkringsbolaget förstod att det var lurendrejeri så håll det för dig själv och berätta för mig - en överstrykningspenna finns som pris till den som kommer på vad det var!
I Remschied finns ett Röntgen-museum. Här berättar Röntgen själv om sig själv: Wilhelm Conrad Röntgen och här är hemsidan till museet: Röntgen Museum Notera hur ö stavas i internetadressen! Och notera vilket supermodernt skägg han har!
Läxa till onsdag den 27 januari 2021 eller nästa gång du har tyska...
Vi fortsätter att ha delade grupper, och därför kommer ju några att bli förhörda på läxan på onsdag och andra senare..
Dina och Jovan Rajs var i veckan med oss via länk och berättade om att överleva, att komma tillbaka efter krig och folkmord och att aldrig sluta tro på godheten. De är två Weltveränderer, två världsförändrare, två positiva personer som med sina berättelser vill varna men också visa på vad man kan göra. I vår lärobok finns fyra tyskspråkiga personer som med sina liv också förändrat världen till det bättre. Dem ska du läsa om:
- Läs texterna på sidorna 82 - 84
- Översätt muntligt till svenska.
- Slå upp enstaka ord som du inte begriper i ett lexikon.
- Välj sedan en person och skriv sedan att du är den personen, dvs Ich bin... Ich heisse... Mein Name ist och berätta om det liv du lever. Utgå från texten i boken. Uppgiften finns på teams och ska vara klar till onsdag den 27 januari.
- Lär dig dessa glosor från texten på quizletten här: Weltveränderer
- Gör övningen s 97 i övningsboken - vad saknas?
Har du tid över kan du alltid försöka förstå vad de berättar om Goethes liv i filmsnutten här: Goehtes Leben
Coronaanpassad undervisning och läxa till onsdag den 20 januari 2021
Dessvärre fortsätter den digitala undervisningen under januarimånad. För att minska trängseln kommer tyskgruppen att delas i två delar: 9A o 9B bildar en grupp och 9C och 9D den andra. Alla följer ordinarie schema, men två klasser är på plats och två klasser jobbar hemma. Ni kommer att få göra
likadana uppgifter, men inte alltid samtidigt, - information och uppgifter kommer att finnas på teams! Till den här onsdagen ska du ha:
likadana uppgifter, men inte alltid samtidigt, - information och uppgifter kommer att finnas på teams! Till den här onsdagen ska du ha:
- läst och lyssnat på en text om Sveriges Coronastrategi samt besvarat frågor kring den. Ligger på teams.
- pratat tyska med dina kompisar om vad de har gjort på lovet och skrivit om det.
- lyssnat och sett på en nyhetssändning för att träna hörförståelse
- känna igen Straussvalsen Geschichten aus dem Wienerwald - berättelser från Wiens skog
- lära dig de tre starka verben: sitta: sitzen - er hat gesessen; baka: backen - er hat gabacken; lova: versprechen - er hat versprochen
Prosit Neujahr!
Det blev ett annorlunda avslut på detta annorlunda år, och inget betygsprat och tradionsenligt julmys i klasrummet, utan vi sjöng Oh, Tannenbaum och drack julmust på egen hand i teams. Betygsomdömen och personliga framåtsyftande kommentarer finns att läsa på Skolplattformen och har ni frågor kommer vi att ses i början av terminen - förhoppningsvis i IRL!
Även i Tyskland avslutades året annorlunda: det stora Silvesterpartyt på Brandenburger Tor med gratiskonsert och fyrverkerier ställdes in. Det råder förbud mot folksamlingar, alkoholförbud och både restauranger och affärer är stängda. Konserten spelas utan publik och direktsänds i tv. Här är ett nyhetsinslag om det - se vad du kan förstå av vad de berättar: Heute 30.12.2020
Och så här brukar det se ut ett vanligt år: Silvesterparty am Brandenburger Tor 2017/18
Traditionsenliga nyårskonserten från Wien ägde rum som vanligt - men utan publik på plats. De fanns istället med via sina 7000 uppkopplade datorer. Och visst spelades båda An der schönen blauen Donau och Radetskymarschen! Här är valsen Geschichten aus dem Wienerwald, från ett annat tillfälle, och som du kan lyssna på: Geschichten aus dem Wienerwald
Sista veckan före lovet...
På måndag går alla högstadieskolor i Stockholm på smittskyddsläkarens inrådan över till distansundervisning. Det betyder att lektioner kommer att hållas via teams. Det betyder också att det omprov som några av er skulle göra på tisdag inte kommer att genomföras under nuvarande omständigheter, utan jag får återkomma till hur vi löser det i början av nästa läsår. Om inget annat sägs har vi alla därför teamslektion på tisdag kl 9.50. Mer information kommer att finnas i er teamskanal.
Prov torsdag den 3 december 2020
Prov i tyska, och inte som jag först tänkte- utan nu blir det mer som ett läxförhör. Detta ska du träna och kunna:
- Prepositioner med ackusativ, med dativ och med både och - textboken s 141 - 142
- Bestämd och obestämd artikel i nominastiv, ackusativ och dativ övningsboken s 125
- Kunna svara på frågorna till texten 5A - frågorna finns på s 74 o 77
- kunna glosorna till text 5a - de finns på en quizlet i förra läxan här nedanför!
Här är filmer som berättar om Tyskland och hur muren uppstod och föll: Geschichte der Mauer
Läxa till onsdag den 25 november 2020
Eftersom ni läser om andra världskriget i historia hoppar vi fram i boken och lär oss prata om detta även på tyska och förstå texter. Det du ska kunna och det vi arbetar med under lektionerna är:
- Kapitel 5A Läs sidorna 72 - 77
- Besvara frågorna på sidan 74 och 77 skriftligt.
- Gör lucktexten i övningsboken s 82 - 84
- Lär dig glosorna. De finns på en quizlet här: Durch die Geschichte
Läxa till torsdag den 12 november 2020
Vi avslutar vårt arbetsområde om Sverige och våra egenheter genom ett mindre projektarbete. Vi låtsas att ni är på språkkurs i Tyskland och att er uppgift är att presentera Sverige. Vad är typiskt svenskt? Fester? Traditioner? Sevärdheter? Uppfinningar? Berömda personer? Ovanor eller vanor?
Ni arbetar tillsammans i par och gör en presentation i form av en powerpoint. Den ska enbart ha foto/bilder och någon enstaka mening. Du berättar sedan om bilden så fritt som möjligt med hjälp av stödord på ett separat papper - ingen innantilläsning!. Prata i ungefär fem minuter och ha minst sex olika bilder i er powertpoint.
Dela den omedelbart med mig (så ser jag att du/ni är igång!). Powerpointen ska vara klar efter tysklektionen torsdag den 12 november och vill du att jag ska läsa ditt manus behöver det också vara klart till denna torsdag! Redovisning sker onsdag den 18 november.
Här kommer lite fakta om Sverige som kan vara inspiration till er: Schwedenfakten
TORSDAG den 22 oktober 2020 och onsdag efter höstlovet!
På torsdag firar vi att vi skrivit provet, att det snart är höstlov och att bloggen passerat 100 000 visningar! Ta med dig nåt att äta och dricka och så ser vi film och myser!
Till onsdag efter lovet ska du repetera prepositioner med ackusativ och prepositioner med dativ. De finns i er övningsbok sidan 141. Repetera också böjningen av obestämd och bestämd artikel på sidan 125. Vi jobbar med det på tisdagen efter lovet också! Här är en filmsnutt som du kan kika på så att du minns hur det var med ackusativprepositionerna: Prepositioner med ackusativ
Brause-Ufo som ni skulle rita är de där godistefaten som har bruspulver i sig. Är en populär sak att äta på karnevaler och marknader i Tyskland.
Prov onsdag den 21 oktober 2020
Dags för terminens första prov - som så klart handlar om det vi lärt oss hittills och har tonvikten på att kunna berätta om vad man gjort på språkresor/semester och att presentera Sverige och svenskarna. Ni har fått information på lektioner och repetitionsmaterial i form av papper. Samma information finns också på teams. Ni har nu också förhoppningsvis tillgång till Libers digitala hjälpmedel där olika övningar finns och där man kan rätta sig själv (eller datorprogrammet rättar väl egentligen om man ska vara noga!) Glöm inte att också läsa texterna i boken, där ord och uttryck finns som är bra att använda!
Läxa till onsdag den 14 oktober 2020
Vi fortsätter att träna oss på att berätta om Sverige på tyska. Vi lär oss också lite om tre kända tyska fester. Läxan och det vi arbetar med under lektioner är:
- Texten 1D Feste und Traditionen rund ums Jahr s 20 - 23 Läs texten på tyska!
- Gör övning C3 på sidan 21 i övningsboken. Skriv dialogen i ditt skrivhäfte.
- Gör övning D2 s 23 i övningsboken tillsammans med en kamrat. Träna muntligt flera gånger så att det flyter på bra.Spela upp för mig när ni är klara!
- Här är glosor till texten att lära sig. De finns bara på quizlet och inte i gloslistan denna gång: Feste und Tradtionen rund ums Jahr
Vill du läsa en text som handlar om att testa typiskt svenska saker med liknande tyska saker kan du läsa den här sidan: Schweden vs Deutschland
Läxa till onsdag den 7 oktober 2020
Vi har haft språkdag med en massa aktiviteter och då var också EF och AFS här för att prata om hur det är att studera utomlands, något som förhoppningsvis några av våra elever vill göra i framtiden. Passande nog handlar nästa text i vår lärobok om en flicka från Tyskland som tillbringar ett år i Sverige just som utbytesstudent. Hon berättar vad hon lagt märke till och om skillnader mellan svenskar och tyskar.
Läxan är alltså:
- läs texten s 16-19 och förstå vad den handlar om.
- berätta på tyska om skillnader mellan Sverige och Tyskland. Anteckna i skrivboken skillnader som finns. Förslag på hur det kan se ut finns i övningsboken s 19.
- lär dig glosorna till texten. De finns på en quizlet här: So viel Milch wie nie zuvor
Läxa till torsdag den 1 oktober 2020
Vi tränar på en liten tysk klurighet som kallas löst sammansatta verb, Trennbare Verbe. Det är helt enkelt verb som har en förstavelse, t ex ausgehen - gå ut. Dessa verb delas på. Läs mer om det i din övningsbok s 16.
Till denna torsdag ska du:
- kunna ett antal löst sammansatta verb och kunna använda dem i presens och perfekt. Du har dem på stencil men de finns också här på en quizlet: Trennbare Verbe
- Gör klart sidorna 17-18 i övningsboken.
- Den sista uppgiften på sidan 18 handlar om att skriva en text i presens med löst sammansatta verb. Tema: En vanlig dag.
- Vill du öva på meningar med löst sammansatta verb så finns det en quizlet på det också: Meningar med löst sammansatta verb
Vill du se en film som beskriver hur man använder löst sammansatta verb i olika tempus så finns det en sådan också: Hur man använder löst sammansatta verb
På onsdag den 30 september har vi SPRÅKDAG för att fira alla språk i skolan! Ingen vanlig lektion alltså utan det blir frågesport, information om språkresor och en massa andra jippon!
Läxa till onsdag den 23 september 2020
Typiskt svenskt är ju midsommar - och vädret som brukar vara i juni. Vi läser nu en text om två tyskar som är på besök i Sverige och vi lär oss att berätta på tyska om hur vi firar denna somriga högtid.
Läxan och det vi arbetar med under lektioner är:
- Texten 1B Typisch Mittsommer! - läs på tyska och översätt till svenska.
- Lär dig glosorna på quizleten: Typisch Mittsommer
- Lär dig glosorna på quizleten: Typisch Mittsommer
- Besvara frågorna till texten på s 13 skriftligt.
- Gör övningen s 13 i övningsboken som handlar om fraser och uttryck i texten.
- Skriv en text och använd så många av orden och fraserna i övningen på sidan 13!
Många som bor utomlands tar med sig traditioner hemifrån. Här är Julia, som firar midsommar i Tyskland. Hon berättar om hur vi firar och försöker ordna midsommarfirande där hon är. Lyssna och häng med: Mittsommer in Schweden
Läxa till onsdag den 16 september 2020
Vi fortsätter att berätta vad vi har gjort under lovet - och repeterar samtidigt hur man använder starka och svaga verb samt hjälpverbet haben eller sein. Du kommer också att under veckan få sitta och prata med kamrater på en Begrüssungfeier, som du hade i läxa till förra onsdagen, men som vi inte hann med att genomföra, eftersom brandlarmet gick och vi istället fick lära oss att säga Wir sind nass. Mir ist kalt. (Vi är blöta, jag är kall).
Läxan till denna onsdag och det som vi arbetar med under lektionen är således:
- Repetera hur man använder perfekt i arbetsboken s 135 - 138
- Gör övningarna sidan 9 - 11. Skriv i din skrivbok!
- Skriv om en egen språkresa och berätta om en dag. Använd text A och ord/uttryck som du lärt dig. I övningsboken s 12 A4 finns börjor att använda om du vill!
- lär dig de tre starka verben helfen (hjälpa) - er hat geholfen, frieren (frysa) er hat gefroren och rufen (ropa) er hat gerufen
München ligger i Bundesland Bayern, och där pratar man bayersk dialekt, och säger bl a Servus istället för Guten Tag. Bayern har också en egen flagga och dess färger är vit och ljusblå. Här intervjuas människor på gatan om vad som är typiskt bayerskt. Hänger du med? Typisch bayerisch!
München ligger i Bundesland Bayern, och där pratar man bayersk dialekt, och säger bl a Servus istället för Guten Tag. Bayern har också en egen flagga och dess färger är vit och ljusblå. Här intervjuas människor på gatan om vad som är typiskt bayerskt. Hänger du med? Typisch bayerisch!
Läxa till onsdag den 9 september 2020
Nu tar vi oss an första kapitlet i våra nya böcker! Det handlar om två svenska killar som varit på språkresa i München. De berättar om sin resa och vilka erfarenheter de dragit. Detta passar ju bra, eftersom vi snart äntligen ska genomföra vår efterlängtade språkdag, och då kommer vi också att få information kring just språkresor.
Läxan till denna onsdag är:
- Kapitel 1A. Läs texten på god tyska.
- Lär dig glosorna som finns här på quizletten: Ab ins Ausland
- gör övningarna i övningsboken A1, där du skriver ner uttryck. Obs! Skriv inte i övningsboken utan i ditt skrivhäfte!
- fortsätt till A2 på sidan 8 i övningsboken. Tidsuttryck repeteras här - nog så bra att kunna!
- På samma sida finns A3, där du ska berätta om dig själv och prata med andra för att lära känna dem. Träna på att prata fritt och att ställa frågor samt att ge feedback av typen: intressant, das finde ich auch. Wirklich? Das ist ja toll! Wie, wann, wo, wer, warum är också bra att inleda frågor med!
Här är en film från München och vad man kan göra där! Lyssna gärna och öva upp din förmåga att uppfatta talad tyska från någon annan än din lärare: München - die Hauptstadt Bayerns OBS! I München pratar man bayersk dialekt, vilket kan bli lite knepigt att höra! De säger också ofta Servus istället för Guten Tag!
Willkommen - es geht weiter!
Jetzt lernen wir weiter! Nu lär vi oss mer! Vi fortsätter där vi slutade, nämligen med att lära oss mer om Schweiz. Vi börjar med att läsa en serietidning, som handlar om tidsresenären I.D, som
har kommit till vår tid, eftersom hon har problem med sin datorklocka. Eftersom schweizarna är mästare på klockor hamnar hon så klart där! Vi ägnar lektionerna åt att läsa serien, och du ska vara klar till lektionen tisdag den 1 september. Skriv på teams, där uppgiften ligger!
Vi pratade naturligtvis också om vad ni hade gjort på sommarlovet, och så tittade vi på en film från Berlin, där man har problem med vildsvin som blivit alltför tama och närgångna. Det fick en badande man erfara, då ett hungrigt vildsvin tog hans väska. Väskan innehöll dock inte mat, utan mannens laptop. Här är jakten: Wildschweine am FKKStrand
och här är en annan gris som kommer simmande - de är snabba djur!Wildschwein am Strand
har kommit till vår tid, eftersom hon har problem med sin datorklocka. Eftersom schweizarna är mästare på klockor hamnar hon så klart där! Vi ägnar lektionerna åt att läsa serien, och du ska vara klar till lektionen tisdag den 1 september. Skriv på teams, där uppgiften ligger!
Vi pratade naturligtvis också om vad ni hade gjort på sommarlovet, och så tittade vi på en film från Berlin, där man har problem med vildsvin som blivit alltför tama och närgångna. Det fick en badande man erfara, då ett hungrigt vildsvin tog hans väska. Väskan innehöll dock inte mat, utan mannens laptop. Här är jakten: Wildschweine am FKKStrand
och här är en annan gris som kommer simmande - de är snabba djur!Wildschwein am Strand
Sista lektionen torsagd den 4 juni 2020
Så har vi nått fram till den sista lektionen efter fyra års tyskstudier! Och självklart ska det firas! Ta därför med er något att äta och dricka! Som vanligt gäller inga allergiframkallande nötter! På grund av den pågående pandemin är det också viktigt att inte äta någon annans mat, stoppa fingrarna i någon annans påse eller dela varandras läsk! Man håller sig till sitt!
Ich sage dann vielen Dank für diese Zeit mit euch, schöne Sommerferien und viel Schwein im Leben! Und hier sind natürliche einige schöne Schweine, die im Meer schwimmen: Meerschweine oder...?
Läxa till måndag den 25 maj 2020
Till denna måndag ska ni som inte har arbetat med att lära er adjektiv air-droppa ert samtal/ er dialog om film till mig. Observera att jag vill ha er i bild när ni spelar in och också se att ni inte läser innantill - det ska pratas. Träna alltså på att få ett gott flyt i samtalet!
Flera av er har också glömt att skriva klart den text som var läxa till förra torsdagen! Se till att det blir klart, bitte! Ligger på teams och tryck på lämna in när du är klar!
Flera av er har också glömt att skriva klart den text som var läxa till förra torsdagen! Se till att det blir klart, bitte! Ligger på teams och tryck på lämna in när du är klar!
Läxa till torsdag den 14 maj 2020
Sista skrivuppgiften för tyska och relativa pronomen står på agendan denna vecka! Det vi jobbar med på lektionen, det du ska lära dig och det som du ska göra är alltså:
- lära dig använda relativa pronomen. De beskrivs i övningsboken s 128 och du har fått en stencil med facit att öva på.
- skriv en text om dig själv, nu och i framtiden. Din text ska beskriva dig, vem du är nu (z.B Name, Alter, in der Freizeit, Hobbies, Freunde, Wohnen, Klasse, Schule, Lehrer, Haustiere, Musik, Vorbild, Erinnerung aus Hässelby Villastad usw) och om din framtid, deine Zukunft (Schule/Gymnasium/Beruf, Träume usw) För framtidsfraserna kan du få inspiration från den text som finns i boken s 92.I din text vill jag att du har med minst två bisatser ( bisatser inleds t ex med orden som, när, eftersom, att) Du skriver din text i teams, så ta med datorn till lektionerna måndag och tisdag. Texten ska ha max 150 ord.
Läxa till torsdag den 7 maj 2020
Proven är avklarade och nu ser vi framåt! Det innebär att vi pratar, läser och skriver om framtiden. Och då behöver vi fraser och uttryck för detta, vilket finns i kapitel 6!
Läxan och det vi kommer arbeta med i skolan är:
- Läs kapitel 6 A och B s 92 - 95 i textboken, lyssna gärna på den, och förstå innehållet.
- Besvara frågorna till texterna skriftligt.
- lär dig formerna av werden (=bli, kommer att) i presens ÖB s 131 - böjs lite annorlunda!
- gör övningarna på sidan s107 - 108
- bra glosor att kunna finns här: Träume und Zukunft
Här berättar en kille om sina framtidsplaner de närmsta två åren. Det är före Coronatider, och det handlar en del om resande, något som just nu står still i världen En dag är dock pandemin över, och då börjar människan att resa igen - precis som hon alltid gjort genom alla tider. Lyssna och se om du kan förstå vart han tänker resa, hur han kommer bo och vad han tänker göra när han kommer tillbaka till Tyskland! Meine Zukunftspläne sind...
Här berättar en kille om sina framtidsplaner de närmsta två åren. Det är före Coronatider, och det handlar en del om resande, något som just nu står still i världen En dag är dock pandemin över, och då börjar människan att resa igen - precis som hon alltid gjort genom alla tider. Lyssna och se om du kan förstå vart han tänker resa, hur han kommer bo och vad han tänker göra när han kommer tillbaka till Tyskland! Meine Zukunftspläne sind...
Nationella prov i tyska!
Den här veckan kommer vi att ha nationella prov i tyska. Du behöver ha med dig penna och sudd och ett kallt huvud: till detta kan man inte råplugga in något, utan här gäller det att använda allt du lärt dig och att använda sig av strategier för att både uttrycka sig och förstå.
På måndag har vi höra, på tisdag läsa och på torsdag är det skrivdelen.
Vill du repetera något är det smart att repetera starka verb s 138 och vilka som är rörelseverb, prepositionerna och kanske titta på grammatikdelen i textboken. Här finns en quizlet som tar upp lite ord och fraser som kan vara bra att ha och som repeterar detta med um, im, am, als/wenn, det var kul osv: Några fraser inför nationella provet
Läxa till torsdag den 23 april 2020 och veckorna till det
Efter lovet kommer vi att gå igenom hur man använder bisatser i tyska. Några av er kanske redan har sett powerpointen, som finns i förra blogginlägget? I er övningsbok på sidan 73 står annars detta med bisatser. Vi kommer också att seklart filmen die Pfefferkörner och ni kommer att få en uppgift att arbeta med på egen hand under torsdag den 16 april - den kan ni antingen göra hemma eller så kommer ni hit och jobbar i klassrummet. De två veckorna efter påsk ser alltså ut så här:
Tisdag den 14 april:
Genomgång av bisatser och arbeta med läxan kring bisatser
Se klart filmen Die Pfefferkörner och lära sig ord och uttryck från filmen
Torsdag den 16 april
Arbete på valfri plats med att skriva Tagebuch des Osterhases. Vi såg ju reklamfilmen och i anslutning till den finns uppgiften att skriva tre dagboksutdrag ur påskharens dagbok. Skriv minst sex meningar per dag och börja varje dag med att skriva datum samt Liebes Tagebuch. Uppgiften ligger på teams om du behöver se den och filmsnutten finns här:Der wahre Osterhase - den riktiga/sanna påskharen . Vill du läsa samma historia fast som barnbilderbok med rim, så finns den här: Das Märchen vom Osterhase och notera att här används ibland preteritumformen! Dagboken ska vara klar till måndag den 20 april.
Måndag den 20 april.
Lämna in dagboken på teams om du inte gjort det i torsdags.
Förbered valfri muntligt uppgift i arbetsboken s 75 tillsammans i par:
1. Prata om mobilförbud. Skriv stödord med argument för och emot. Träna på att samtala kring det.
2. Läs texten 4C om Sandra som är stressad på sidan 66 i textboken. Skriv stödord och återberätta sedan texten med egna ord. Kamraten lyssnar och lägger till/rättar.
Tisdag den 21 april
Ta med mobilen till lektion. Spela in den dialog/den sammanfattning som ni tränade på igår. Observera att ni ska synas i bild - jag vill inte ha tak eller vägg att titta på, utan vill se er prata på så naturligt som möjligt. Airdroppa till mig vid slutet av lektionen!
Torsdag den 23 april - LÄXA:
- kunna använda bisatser med dass och weil. Öb s 73
- gjort klart övningarna i öb s 74 och en stencil med bisatser
- kunna ord och fraser från Die Pfefferkörner:
Es muss ein Irrtum sein! Det måste vara ett misstag
Soll das ein übler Scherz sein? Är det ett dåligt skämt?
Echt? Verkligen?
auf keinen Fall - absolut inte (?)
Das kann doch sein - så kan det vara
Das war´s - det var det
Mist! Skit!
Es tut mir leid - det var synd, det gör mig ont
verknallt - verliebt - förälskad
verrückt - knäpp
Das kann ich mich vorstellen - det kan jag tänka mig
- kunna ord och fraser från Die Pfefferkörner:
Es muss ein Irrtum sein! Det måste vara ett misstag
Soll das ein übler Scherz sein? Är det ett dåligt skämt?
Echt? Verkligen?
auf keinen Fall - absolut inte (?)
Das kann doch sein - så kan det vara
Das war´s - det var det
Mist! Skit!
Es tut mir leid - det var synd, det gör mig ont
verknallt - verliebt - förälskad
verrückt - knäpp
Das kann ich mich vorstellen - det kan jag tänka mig
Läxa till torsdag den 2 april 2020
Vi fortsätter att träna oss på att läsa texter för att förstå innehållet. Den här gången handlar det
om något vi alla känner igen: våra mobiler! Två ungdomar berättar om sitt förhållande till dem.
om något vi alla känner igen: våra mobiler! Två ungdomar berättar om sitt förhållande till dem.
Läxan är:
- läs text 4 B - obs! Två texter!
- Översätt ett valfritt stycke till svenska - skriv i din skrivbok!
- Svara skriftligt på frågorna till kapitlet. De finns på s 63 och 65.
- Översätt meningarna i övningsboken s 72 till svenska.
- Glosor att lära sig finns här:Nicht ohne mein Handy
- Glosor att lära sig finns här:Nicht ohne mein Handy
Eftersom måndagslektionen går bort då vi har Ta-igen-dag så sparar vi detta med bisatser (Nebensätze) till torsdag efter påsk. Är du nyfiken, får du förstås gärna titta på följande film eller läsa i övningsboken s 73! Bisatser i tyska
Eis am Stiel, Bärengraben i Bern och läxa till torsdag 26 mars
På provet skulle ni som vanligt rita en gris - den här gången skulle grisen befinna sig framför Bärengraben i Schweiz huvudstad Bern och äta en Eis am Stiel, vilket är en glasspinne. Strut heter Waffel. Bären (Björn) är symbolen för Bern och återfinns i deras stadsvapen. Inne i Bern har man sedan 500 år därför haft björnar i en grop, Bärengraben. För några år sedan byggde man emellertid ut denna grop och gjorde ett mer djurvänligt hägn för dem bredvid floden Aare, så nu har björnarna mer plats att leka på!
I dessa influensatider med halva klasser hemma och distansundervisning passar det ju utmärkt väl att läsa ett kapitel som handlar om internet! Till den här torsdagen ska du alltså:
- ha lyssnat på kapitel 4A via lärobok på nätet.
- ha tränat på att läsa dialogen
- ha översatt den muntligt till svenska med hjälp av gloslistan
- besvara frågorna på sidan 61 i läroboken muntligt
- slå upp övningsboken s 66 och gör övning A1 och A2.
- läs om hur man bildar imperativ (=uppmaningar) på tyska på den här sidan: Imperativ i tyska
- gör övning A3 på sidan 67 i övningsboken. (där du bara uppmanar en person som du är du med att göra något!)
- lär dig glosorna och några uttryck till kapitel 4A som finns på en quizlet här: Alles im Netz!
Vi ses förhoppningsvis på torsdag! På nätet eller i IRL!
I dessa influensatider med halva klasser hemma och distansundervisning passar det ju utmärkt väl att läsa ett kapitel som handlar om internet! Till den här torsdagen ska du alltså:
- ha lyssnat på kapitel 4A via lärobok på nätet.
- ha tränat på att läsa dialogen
- ha översatt den muntligt till svenska med hjälp av gloslistan
- besvara frågorna på sidan 61 i läroboken muntligt
- slå upp övningsboken s 66 och gör övning A1 och A2.
- läs om hur man bildar imperativ (=uppmaningar) på tyska på den här sidan: Imperativ i tyska
- gör övning A3 på sidan 67 i övningsboken. (där du bara uppmanar en person som du är du med att göra något!)
- lär dig glosorna och några uttryck till kapitel 4A som finns på en quizlet här: Alles im Netz!
Vi ses förhoppningsvis på torsdag! På nätet eller i IRL!
Prov tisdag den 17 mars 2020
Dags för tyskprov igen! Vad som kommer är som vanligt det vi har lärt oss hittills. Ni har fått repetitionsstenciler och info om vilka färdigheter ni ska kunna på papper under lektionstid och vi arbetar med detta under lektionerna. Skulle du mot förmodan förlägga papprena eller behöver fler exemplar av de eminenta stencilerna så finns de som alltid under teams, tyska 9, allmänt, uppgifter.

Läxa till torsdag den 5 mars 2020
Nu ska vi äntligen få lära oss mer om varför uttrycket på bio ibland heter ins Kino och ibland im Kino och varför i skolan ibland blir in die Schule och ibland in der Schule. Det är helt logiskt och vi tar hjälp av gummorna Ria och Beda för att förstå! Samt förstås den tredje prepositionsramsan!
Läxan till denna torsdag är att
- kunna rabbla prepositionerna som styr både ackusativ och dativ ÖB s 142
- veta vad de betyder ÖB s 142
- kunna använda dem ÖB s 59
- och då behöver du repetera bestämd och obestämd form av substantiv ÖB s 125
- gör övningar i övningsboken s 61 - 62
- möblera ett rum - övningsstencil
Här kommer en sång som belyser skillnaden mellan riktning (Ria) och befintlighet (Beda) i den tredje prepostionsramsan: Ich gehe ans Meer (jag går till havet)
läxa till torsdag den 20 februari och vecka 8
Tekniken stod oss bi och vi hann se klart filmen förra veckan - den här veckan kommer vi
ägna oss åt att arbeta vidare med den. Så här är planen:
ägna oss åt att arbeta vidare med den. Så här är planen:
Måndag den 17 februari: Ta med din dator! Under lektionen kommer du att få reflektera skriftligt på svenska om filmen utifrån några frågeställningar.
Tisdag den 18 februari: Du jobbar med din filmrecension, som skrivs på tyska utifrån den mall du har fått och som ska vara klar till torsdag.
Torsdag den 20 februari: Du ska till denna torsdag:
- vara klar med din filmrecension. Finns på teams om du tappat pappret! Du har lektionen på dig att skriva - vi förlängde skrivtiden!
- Du ska kunna följande uttryck och glosor ur filmen som finns på quizletten här: Das Leben der Anderen - att lära sig
- Veta hur man bildar präteritum i tyska samt lära dig de verb som vi hade till torsdag den 6 februari - se den läxa här nedan! (Majoriteten var urusla - så detta är en bakläxa!!)
För er som inte sett filmen/missade delar av den, så finns den att se på följande länk. Dessvärre är undertexten engelska. Här är filmen: Das Leben der anderen
Vill du se några tänkvärda nyckelrepliker ur filmen - inte läxa - så kommer de här: Phrasen aus dem Film
Vill du se några tänkvärda nyckelrepliker ur filmen - inte läxa - så kommer de här: Phrasen aus dem Film
Läxa till torsdag den 13 februari 2020
Om tekniken står oss bi och allt fungerar som det ska kommer vi under den här veckan att se en tysk spelfilm, Das Leben der anderen - de andras liv. Den utspelar sig i DDR:s huvudstad Östberlin 1984. Befolkningen övervakas och kontrolleras av Stasi, Östtysklands hemliga polis. Med hjälp av 100 000 sp
ioner och 200 000 informatörer vill man identifiera fiender till staten DDR. Titeln anspelar på det konstnärspar, som filmens huvudperson Gerd Wiesler får i uppdrag att övervaka.

Efter filmen kommer du att få skriva en filmrecension på tyska och även reflektera på svenska över vad du har sett.
Läxa till torsdag den 6 februari 2020
Parallellt med att läsa tysk historia tränar vi oss i att kunna använda både svaga och starka verb i präteritum. Ni har fått en stencil att göra klart till denna dag. Till avsnittet om svaga verb finns facit, men till de starka finns inget.
Kom ihåg huvudregeln: svaga verb: en person: stammen+te ; flera personer: stammen+ten. Alltså: ich spielte, er spielte, wir spielten
Starka verb: hitta i starka verb listan s 138 i övningsboken den tredje formen (=preteritum/imperfekt) och utgå från den: en person: ingen ändelse flera personer: -en. Alltså:
ich las, er las - wir lasen.
I ditt häfte finns en lista över starka verb i preteritum. Till denna torsdag ska du kunna följande former:

De - och några till- finns på en quizlet här:
Starka verb i präteritum del 1
Nu när ni kan alla formerna (infinitiv, preteritum/imperfekt och perfekt) kan ni ju alltid njuta av följande gulliga kärlekshistoria mellan två sniglar: Romanze in Perfekt
Läxa till torsdag den 30 januari 2020
Nu kommer ni att få bita i något riktigt äkta, nämligen utdrag ur en tysk ungdomsbok, som handlar bl a om den judiske pojken Friedrich. Han är förälskad, men eftersom det är 30-talets Tyskland så får han problem. Texten är också speciell på så vis att det inte finns någon gloslista till kapitlet- alltså handlar det om att försöka använda sig av läsförståelsestrategin att läsa på och försöka få ett sammanhang över innehållet. Några ord kan du behöva slå upp i lexikon för att förstå; vitsen är emellertid att du ska få ett grepp om helheten. Samtidigt kommer du att upptäcka att det i texten finns några verb i preteritum som inte är svaga, utan starka. Dem kan du läsa om och öva på i övningsboken!
Detta övar du alltså på till denna lektion:
- Läs tyst för dig själv Damals war es Friedrich - den gången var det Fredrik, kapitel 5D s 85-89
- Besvara frågorna på sidan 89 skriftligt på tyska.
- Läs om preteritum av starka verb i övningsboken s 99 och skriv övningarna sidan 100.
Många tyska tonårskillar var tvungna att vara med i Hitlerjugend och därefter krigsplacerades de. En
gammal folkvisa som handlar om hur lille Hans lämnar hemmet för att vandra ut i världen och sedan komma tillbaka som en vuxen man fick en renässans under kriget (även om flertalet unga män aldrig kom tillbaka). Den har också använts som filmmelodi i Järnkorset, en klassisk krigsfilm. Här är sången: Hänschen klein, ging allein in die weite Welt hinein (Lilla Hans gick ensam ut i vida världen) Kehr zurück - komma tillbaka in der Ferne - i fjärran
Många tyska tonårskillar var tvungna att vara med i Hitlerjugend och därefter krigsplacerades de. En
gammal folkvisa som handlar om hur lille Hans lämnar hemmet för att vandra ut i världen och sedan komma tillbaka som en vuxen man fick en renässans under kriget (även om flertalet unga män aldrig kom tillbaka). Den har också använts som filmmelodi i Järnkorset, en klassisk krigsfilm. Här är sången: Hänschen klein, ging allein in die weite Welt hinein (Lilla Hans gick ensam ut i vida världen) Kehr zurück - komma tillbaka in der Ferne - i fjärran
Läxa till torsdag den 23 januari 2020
Vi har läst om Tysklands historia och vi fortsätter nu med att lära oss mer om historiska personer. Kapitel 5C handlar om fyra berömdheter. Samtidigt lär vi oss en ny grammatisk företeelse!
Läxan och det vi arbetar med på lektionerna är:
- läs texten om de berömda personerna kapitel 5C textboken s 82 - 84 och översätt muntligt till svenska
- lär dig präteritum av svaga verb övningsboken s 94
- gör övningar på s 93- 96. Skriv en av uppgifterna i SB2:1, skriv SB2:2 rätt form av verbet och gör SB2:3.
- Låtsas att du är en av personerna och berätta muntligt om dig själv, dvs du säger t ex Ich bin Angela Merkel. Ich wurde 2005 zur Bundeskanslerin gewählt Ich war die erste Frau osv... Utgå från texten och berätta fritt, men lägg gärna till annat också.
- Lär dig några glosor från kapitlet: irgendwie, Jura, gab (av geben) entdecken - entdeckte, nannten (av nennen), der Fortschritt, der Welterfolg, der Körper, der Spitzenschüler, zog (av ziehen), die Bundeskanslerin, zeigte (av zeigen), die Wiedervereinigung
I Sverige håller kung Carl XVI Gustav nyårstal. I Tyskland är det naturligtvis förbundskanslern som håller detta tal. Här är Angela Merkels nyårstal från i år. Lyssna gärna och se vad du förstår:
Neujahrsanrede der Bundeskanslerin. Vill du hellre läsa texten, finns den här på hemsidan för förbundskanslern: Neujahrsansprache der Bunderskanslerin text Wortlaut (ordagrant)
Läxan och det vi arbetar med på lektionerna är:
- läs texten om de berömda personerna kapitel 5C textboken s 82 - 84 och översätt muntligt till svenska
- lär dig präteritum av svaga verb övningsboken s 94
- gör övningar på s 93- 96. Skriv en av uppgifterna i SB2:1, skriv SB2:2 rätt form av verbet och gör SB2:3.
- Låtsas att du är en av personerna och berätta muntligt om dig själv, dvs du säger t ex Ich bin Angela Merkel. Ich wurde 2005 zur Bundeskanslerin gewählt Ich war die erste Frau osv... Utgå från texten och berätta fritt, men lägg gärna till annat också.
- Lär dig några glosor från kapitlet: irgendwie, Jura, gab (av geben) entdecken - entdeckte, nannten (av nennen), der Fortschritt, der Welterfolg, der Körper, der Spitzenschüler, zog (av ziehen), die Bundeskanslerin, zeigte (av zeigen), die Wiedervereinigung
I Sverige håller kung Carl XVI Gustav nyårstal. I Tyskland är det naturligtvis förbundskanslern som håller detta tal. Här är Angela Merkels nyårstal från i år. Lyssna gärna och se vad du förstår:
Neujahrsanrede der Bundeskanslerin. Vill du hellre läsa texten, finns den här på hemsidan för förbundskanslern: Neujahrsansprache der Bunderskanslerin text Wortlaut (ordagrant)
Årets första läxa till torsdag den 16 januari 2020
Välkommen tillbaka! Eftersom jag är på kurs på torsdagen kommer ni att under lektionen att läsa en text och jobba med olika uppgifter kring den - allt blir sedan läxa till den här torsdagen! Texten är kapitel 5A på sidorna 72- 77. Det handlar om Tysklands historia, vilket ju är högaktuellt med tanke på att ni läser om världskrigens tid i historia. Lyssna gärna på texten via fliken ovan, lärobok på nätet. Översätt sedan muntligt till svenska.

Gör övningsboken s 82 - 84.
Välj en av uppgifterna i övning A4 på sidan 84, skriv stödord och lär dig att berätta något ur historien.
Träna på glosorna till texten. De finns här på en quizlet: Die Geschichtsstunde
Vill du läsa mer om Berlinmuren, finns här en länk till SO-rummet: Berlinmuren - hur, vad och varför. Vill du hellre läsa om den på tyska kan du klicka på länken här, och då kommer du till en minnesplats i Berlin som handlar om just Berlinmuren: Die Berliner Mauer
Frohe Weihnachten und einen guten Rutsch ins 2020!
Som vanligt gick sista veckan väääldigt snabbt! Vi ägnade oss åt betygsprat och åt att se den
tecknade filmen om Marias lilla åsna (der Stern). Nu står Weihnachtsferien för dörren och medan du väntar på att der Weihnachtsmann ska dyka upp - du skrev ju önskelista till honom på tyska! - så kan du alltid besöka honom tillsammans med den här lilla grisen. Filmen är gjord av någon Guido (släkt med vår tidigare rektor?) och har mottot Alles nur Blödsinn (Bara dumheter). För att fatta "humorn" i den behöver du förstå ordet brav (=snäll) och frasen ob ich mit dir rechnen kann (Om jag kan räkna med dig). Fattar du poängen, får du gärna berätta för mig varför grisen gör som han gör: Frohe Weihnachten
tecknade filmen om Marias lilla åsna (der Stern). Nu står Weihnachtsferien för dörren och medan du väntar på att der Weihnachtsmann ska dyka upp - du skrev ju önskelista till honom på tyska! - så kan du alltid besöka honom tillsammans med den här lilla grisen. Filmen är gjord av någon Guido (släkt med vår tidigare rektor?) och har mottot Alles nur Blödsinn (Bara dumheter). För att fatta "humorn" i den behöver du förstå ordet brav (=snäll) och frasen ob ich mit dir rechnen kann (Om jag kan räkna med dig). Fattar du poängen, får du gärna berätta för mig varför grisen gör som han gör: Frohe Weihnachten
Läxa till torsdag den 5 december 2019
Vi avslutar vårt område, där vi lärt oss att berätta om Sverige och om typiskt svenska företeelser, som Lucia och surströmming. Eftersom vi närmar oss årets största matfrossarhelg, Weihnachten, håller vi oss dock ändå kvar i temat mat och matlagning.
Läxan till denna torsdag är att träna din läsförståelse och muntlighet genom att göra följande;
- Översätt muntligt till svenska med hjälp av gloslistan
- Gör uppgiften s 29 i textboken. Besvara påståendena i uppgift 1
. Uppgift 2 handlar om att återberätta på tyska vad du fått veta om två av personerna. Använd stödord om du vill - men läs inte innantill!
- träna dig i att berätta om dina egna matvanor i övningsboken s 28.
Prov torsdag den 28 november 2019
Här är länkar till småord att använda: Småord ett och Smårod två
Läxa till måndag den 25 november och Prov torsdag den 28 november 2019
Några av er har inte redovisat sitt Sverigearbete och gör det under måndagens lektion. Övriga
kommer ägna måndagens lektion åt att läsa en text och förstå vad den handlar om. Tisdagen ägnas åt repetition inför provet, som denna gång handlar om att:
kommer ägna måndagens lektion åt att läsa en text och förstå vad den handlar om. Tisdagen ägnas åt repetition inför provet, som denna gång handlar om att:
- kunna berätta om Sverige och svenska traditinoer och veta något om de tyska
- använda perfekt för att berätta om något som hänt
- kunna läsa och förstå en text
- kunna använda prepostioner med ackusativ och prepositioner med dativ.
Provet består av en uppsats, och till grund för den ligger era presentationer och de texter och det ordförråd vi arbetat med. Mer info finns på Skolplattformen och på den stencil ni har fått i analog form.
Läxa till torsdag den 14 november 2019
OBS! Ändrat datum! Pga de nationella proven och datorstrul flyttar vi fram datumen! Sista lektion för att arbeta med powerpointen är torsdag den 14 november - då ska du vara klar med den och om du vill att jag ska läsa ditt utkast till talet behöver du vara klar senast torsdagkväll, Redovisningen startar på måndag den 18 november!
Vi fortsätter a
tt träna muntlighet, att leta fakta i andra källor än läroboken och att berätta om Sverige i ett litet miniprojekt, där uppgiften är att på en språkkurs i Tyskland berätta om Sverige och vad som är typiskt svenskt: traditioner, fester, sevärdheter. Ni arbetar antingen enskilt eller tillsammans i par. Gör en powerpoint med foto/bilder och någon enstaka mening på varje bild, t ex under bilden på lucia skrivs "Luciafest am 13. Dezember". Du berättar sedan så fritt som möjligt på tyska med hjälp av stödord (inte hela meningar). Powerpointen ska delas med mig så fort ni börjar skriva och vara klar efter tisdagens lektion den 12 november (så att jag kan kolla) och därefter tränar ni så att ni kan redovisa denna torsdag den 14 november. Texten/ Utkastet till muntliga framförandet kan du antingen skriva i powerpointen efter eller i ett worddokument och den ska i så fall också vara klar efter tisdagens lektion, så att jag hinner läsa igenom. Tänk på att anpassa ditt språk efter dem som lyssnar - de ska förstå det du säger.

Många sidor på internet har information om Sverige. Här finns några tips ifall du får idétorka:
Läxa till torsdag den 7 november 2019
Efter höstlovet fortsätter vi att prata om Sverige och det svenska för att kunna se skillnader och likheter med tyska. Vi börjar i veckan också på ett miniprojekt om detta.
Läxa till denna torsdag är.- Läs Kapitel 1 D Feste und Traditionen på sidan 20 - 23.
- Gör övningen D1 på sid 22 i övningsboken.
- Fortsätt till övning D2 och prata med en kamrat om några sevärdheter. Träna flera gånger på detta!
- Lär dig glosorna till det. De finns bara på quizlet och inte i gloslistan denna gång: Feste und Tradtionen rund ums Jahr
Vill du läsa en text som handlar om att testa typiskt svenska saker med liknande tyska saker kan du läsa den här sidan: Schweden vs Deutschland
Läxa till torsdag den 24 oktober 2019
Vi närmar oss höstlovet - och den här veckan är det också studiedag. I tyska repeterar vi kunskaper från åttan: prepositioner, ni minns, de som styrde dativ! Nu lär vi oss också ramsa nummer två: de som styr ackusativ!
Läxan är alltså:
- repetera prepositioner med dativ och lär dig prepositioner med ackusativ, vilka de är, vad de betyder och hur man använder dem. De finns i övningsboken s 141!
- de slarvpellar som inte airdroppat dialogen C3 till mig gör det omgående!
- på torsdag firar vi också att vi har haft prov - och att lovet ligger framför oss: Ta med fika!
Vi fortsätter att prata om Sverige och se likheter och skillnader mellan vårt land och de tyskspråkiga. Vi lär oss också berätta om Sverige på tyska för de som vill veta. Vi kommer fortsätta med det även efter lovet. Här är en filmsnutt om några grabbar som åker på Roadtrip i ett snötäckt Sverige och förvånas över all natur de ser, och framför allt över att det är så tyst och folktomt. Viktiga ord som förekommer och som du kan passa på att lära dig: geil =häftigt (kåt), ich habe Bock auf = slang för: Ich habe Lust auf… Das ist der Hammer! = det är ju otroligt, fantastiskt. das Wohnmobil (husbilen), die Raststätte - rastplats Das ist anders in Schweden
Läxan är alltså:
- repetera prepositioner med dativ och lär dig prepositioner med ackusativ, vilka de är, vad de betyder och hur man använder dem. De finns i övningsboken s 141!
- de slarvpellar som inte airdroppat dialogen C3 till mig gör det omgående!
- på torsdag firar vi också att vi har haft prov - och att lovet ligger framför oss: Ta med fika!
Vi fortsätter att prata om Sverige och se likheter och skillnader mellan vårt land och de tyskspråkiga. Vi lär oss också berätta om Sverige på tyska för de som vill veta. Vi kommer fortsätta med det även efter lovet. Här är en filmsnutt om några grabbar som åker på Roadtrip i ett snötäckt Sverige och förvånas över all natur de ser, och framför allt över att det är så tyst och folktomt. Viktiga ord som förekommer och som du kan passa på att lära dig: geil =häftigt (kåt), ich habe Bock auf = slang för: Ich habe Lust auf… Das ist der Hammer! = det är ju otroligt, fantastiskt. das Wohnmobil (husbilen), die Raststätte - rastplats Das ist anders in Schweden
Läxa till torsdag den 17 oktober 2019
Vi fortsätter att lära oss prata om Sverige, vad som är typiskt svenskt och skillnader och likheter mellan tyskt och svenskt. Läxan och det vi sysslar med på lektionerna är:
- Kapitel 1C So viel Milch wie nie zuvor (så mycket mjölk som aldrig förr). Läs texten så att du kan den bra på tyska. Den finns att lyssna på på lärobok på nätet i fliken här ovan.
- Besvara frågor/påståenden på sidan 19.
- Du ska på tyska kunna berätta om vilka olikheter det finns enligt utbytesstudenten. Leta i texten!(Kanske vet du någon annan?)
- gör övningarna i övningsboken s 20- 22. C2 o C4 skriver man, C3 pratas flera gånger till flyt.
- glosorna finns längs bak i boken på sidan 120 -121 och också på en quizlet här: Kapitel 1C So viel Milch wie nie zuvor!
Här är en filmsnutt om hur man firar midsommar i Sverige - på Skansen - lyssna och se om du förstår vad de säger: Mittsommer in Schweden
-
Läxa till torsdag den 10 oktober 2019
Vi utökar vårt förråd av starka verb! De flesta tyska verb böjs ju som sagt regelbundet, men några är starka. De är inte så många, men de förekommer ofta i både skrift och tal, så därför utökar vi idag vårt ordförråd med ett antal sådana! Läxan är alltså följande starka verb:
- anfangen - er hat angefangen (börja - han började/har börjat)
- beginnen - er hat begonnen (börja - han började/har börjat)
- anrufen - er hat angerufen (ringa - han ringde/har ringt)
- bekommen - er hat bekommen (få - han fick/har fått)
- liegen - er hat gelegen (ligga - han låg/han har legat)
Prov i tyska torsdag den 3 oktober 2019
Så var det dags igen för ett prov! Ni har fått övningshäfte och provinformation i pappersformat och samma information ligger också på skolplattformen.
Läxa till torsdag den 26 september 2019
Att prata om vädret sägs vara något typiskt svenskt - kanske för att vi aldrig riktigt kan veta hur vädret blir, för även om det regnar på morgonen kan solen skina på eftermiddagen. Vi utökar därför vårt ordförråd med fler väderfraser - och dessutom några fler löst sammansatta verb!
Läxan till denna torsdag är:
- förstå innehållet i Wetterbericht på s 14- 15 i textboken och besvara innehållsfrågorna på svenska.
- gör övningarna i övningsboken s 13 - 15
- lär dig väderglosorna på sidan 13 i övningsboken, så att du kan dem bra
- lär dig följande löst sammansatta verb: aufmachen (öppna), zumachen (stänga), anziehen (ta på sig), wegfahren, zurückkommen, einpacken, auspacken, einladen (bjuda in), zuhören (höra på), aufhören (sluta), einkaufen (handla)
- lär dig följande starka verb med hjälpverbet sein: ich bin gewesen (jag har varit), ich bin geworden (jag har blivit) ich bin geblieben (jag har stannat)
Die Wettervorhersage (väderprognos)
Här kan du lyssna på väderleksrapporten för 25 augusti. Häng med och se om du kan uppfatta hur vädret blir! (Schauer - regnskurar):
Die Wettervorhersage (väderprognos)
Här kan du lyssna på väderleksrapporten för 25 augusti. Häng med och se om du kan uppfatta hur vädret blir! (Schauer - regnskurar):
Läxa till torsdag den 19 september 2019
Nu tar vi oss an det svenskaste av det svenska: midsommarfirandet! Vi lär oss ord för att berätta om vårt midsommarfirande, vi repeterar hur vi berättar vad man har gjort och vi lär oss också några nya verb, som är löst sammansatta.
Läxan och det vi jobbar med på lektioner är:
- Kapitel 1B Läs texten på tyska. Översätt muntligt till svenska.
- Besvara frågorna skriftligt till kapitlet på sidan 13 i textboken
- Lär dig glosorna till kapitlet. De finns på en quizlet här: Typisch Mittsommer
- Läs om löst sammansatta verb på sidan 16 i övningsboken och gör övningarna på sidan 16 - 18.
- Lär dig följande löst sammansatta verb: aufstehen, abholen, anrufen, mitkommen, einschlafen
- Skriv om en dag i ditt liv sidan 18 i övningsboken och använd löst sammansatta verb i rutan. Bind ihop med tidpunkter (heute morgen, am Vormittag, um 10 usw) och med småord (zuerst, dannch, später usw)
Här är en tysk filmsnutt om midsommarfirande på Skansen. Notera att det inte finns någon textremsa som översätter vad svenskarna säger, utan det är en röst som återberättar vad som sägs. Mittsommer in Schweden
Här är en tysk filmsnutt om midsommarfirande på Skansen. Notera att det inte finns någon textremsa som översätter vad svenskarna säger, utan det är en röst som återberättar vad som sägs. Mittsommer in Schweden
Läxa till torsdag den 12 septemer 2019
Vi har upptäckt att en del verb i tyskan inte har en form av haben som hjäpverb utan de har istället sein. Vi lär oss nu vilka det är. Vi behöver också kunna presens av sein - för annars böjer vi ju sein fel!
Läxan och det vi arbetar med på lektionerna är;
- perfekt med sein - läs i övningsboken s 138
- lär dig att följande starka verb bildar perfekt med sein:
gefahren, geflogen, gegangen, gekommen, gelaufen,
- även svaga verb kan bilda perfekt med sein, t ex gereist,
- gewesen (varit) bildar också perfekt med sein (vilket är lite märkligt, för att ha varit uttrycker ju ingen förflyttning ). Det heter alltså: ich bin gewesen
- repetera böjningen av sein i presens så att du kan den perfekt: övningsboken s 131
- gör en stencil (får ni på måndag) med haben eller sein
- lär dig tidsuttrycken och träna stavningen på sidan 8 i övningsboken.
- skriv egna meningar med tidsuttrycken.
- Sprich mal s 8. Träna på att berätta om dig själv och att samtala med en kompis, ställa frågor som leder vidare och att ge feedback på det som sägs, t ex interessant, Wie meinst du das?
Erzähle mehr! Das finde ich auch. Das stimmt. Ich denke, dass....
- skriv egna meningar med tidsuttrycken.
- Sprich mal s 8. Träna på att berätta om dig själv och att samtala med en kompis, ställa frågor som leder vidare och att ge feedback på det som sägs, t ex interessant, Wie meinst du das?
Erzähle mehr! Das finde ich auch. Das stimmt. Ich denke, dass....
- skriv en uppsats övningsboken s 12 genom att fortsätta på meningarna. Krydda gärna med lite
fraser och uttryck!
Ulrik och Martin var ju i München på språkresa. De gjorde utflykter i närheten, men kom ju aldrig till Zugspitze, Tysklands högsta berg, som ligger i närheten av München. Här är en film om Zugspitze:
Die Zugspitze
fraser och uttryck!

Die Zugspitze
Läxa till torsdag den 5 september 2019
Första kapitlet i vår nya bok handlar om vad som är typiskt tyskt och typiskt svenskt. Du kommer också att få träna på att berätta om våra svenska traditioner. Samtidigt repeterar vi perfekt och lär oss att förflyttningsverb har ett annat hjälpverb än haben.
Läxan och det vi arbetar med under lektionstid är:
- Kapitel 1 A Ferien mal anders (ungefär =lov på ett annat sätt för en gångs skull). Läs texten på tyska och förstå innehållet.
- Besvara frågorna till texten skriftligt - textboken s 11
- gör övningarna i övningsboken s 6 - 10. OBS: Skriv i din skrivbok!!! Inte i övningsboken!
- repetera presens av haben och sein - övningsboken s 131
- lär dig glosorna till texten. De står längst bak i textboken s 120 och finns på en quizlet här:
Ferien mal anders kapitel 1 A
Martin och Ulrik hade ju varit på språkresa i München och upplevt en massa spännande saker! Här kan du också se vilka sevärdheter som finns i München: München - top 10 Sehenswürdigkeiten
Ferien mal anders kapitel 1 A
Martin och Ulrik hade ju varit på språkresa i München och upplevt en massa spännande saker! Här kan du också se vilka sevärdheter som finns i München: München - top 10 Sehenswürdigkeiten
Willkommen in Klasse 9!

Vi ägnar första veckan bl a åt att fräscha upp tyskan, att prata med v
arandra om vad vi gjort på sommarlovet och att skriva ett brev. Brevet ska ha minst 10 meningar på tyska och skrivs under lektionen på tisdag - blir du inte klar, lämnar du in brevet senast torsdag den 29 augusti.
arandra om vad vi gjort på sommarlovet och att skriva ett brev. Brevet ska ha minst 10 meningar på tyska och skrivs under lektionen på tisdag - blir du inte klar, lämnar du in brevet senast torsdag den 29 augusti.
Vår nya lärobok heter Alles Deutsch 9 och första kapitlet i den handlar givetvis också om sommarlovet! Mer om detta nästa vecka!
Och trots allt strul med Skolplattformen och uteblivna personliga datorer gläds vi åt att vara tillbaka i skolan igen! Här är en sång om det: Hurra Hurra die Schule beginnt
SCHÖNE SOMMERFERIEN UND VIEL GLÜCK IM GYMNASIUM!
SCHÖNE SOMMERFERIEN UND VIEL GLÜCK IM GYMNASIUM!
Jaha, det kunde man ju räkna ut så klart! Sista lektionen, då vi skulle fira med buller och bång och säga farväl - ja, då blev den inställd! Så vad återstår för mig mer än att önska er alla lycka till! För att ni inte ska glömma tyskan och mig kommer här dels gulliga grisar, dels er favoritsång - klicka på länken och sjung med: Niornas favoritsång!
Läxa till torsdag den 16 maj 2019
Till den här lektionen ska du ha lärt dig formerna av werden i presens, övningsboken s 131 och
gjort uppgifterna:s 102 - 107
gjort uppgifterna:s 102 - 107
Efter den här lektionen ska du vara klar med uppsatsen om dig själv! I uppsatsen ska du:
- berätta om dig själv: vem du är nu, hur du ser ut och t ex vad du gillar att göra, hur du är som person, musik, sport, favoritfilm osv
- berätta om tiden i Hässelby Villastads skola, hur det har varit, något du kommer att minnas.
- berätta om din framtid och dina drömmar - nächstes Jahr, mein Traum ist, in 10 Jahren (om tio år). Använd gärna kapitlet 6A som mall!
Texten ska innehålla mellan 150 - 300 ord.
Jag vill inte ha google translate, dvs en massa översättningar och grammatik via google translate - det ska vara ditt språk och du ska förstå varför det heter som det gör och varför du har använt den grammatiken! Innan du lämnar in texten till mig, vill jag också att en kompis läser din text och kollar den!
- berätta om dig själv: vem du är nu, hur du ser ut och t ex vad du gillar att göra, hur du är som person, musik, sport, favoritfilm osv
- berätta om tiden i Hässelby Villastads skola, hur det har varit, något du kommer att minnas.
- berätta om din framtid och dina drömmar - nächstes Jahr, mein Traum ist, in 10 Jahren (om tio år). Använd gärna kapitlet 6A som mall!
Texten ska innehålla mellan 150 - 300 ord.
Jag vill inte ha google translate, dvs en massa översättningar och grammatik via google translate - det ska vara ditt språk och du ska förstå varför det heter som det gör och varför du har använt den grammatiken! Innan du lämnar in texten till mig, vill jag också att en kompis läser din text och kollar den!
Nationella prov i tyska
Ja, så var det dags för prov i moderna språk! Alla språken kommer att under lektionerna den här veckan genomföra de nationella proven. För tyskans del ser det så ut:
måndag: hörförståelse
tisdag: läsförståelse
torsdag: skriva
Kom i tid och ha med dig en penna!
Proven mäter några av de kunskaper som ni besitter och är en del av allt vi gör och har gjort. Vill du repetera kan du alltid göra något av följande:
- repetera olika ord för olika ämnesområden (Essen, Kleider, Wetter, Einkaufen, Reisen, Schule, Urlaub, Kino, vägbeskrivningsfraser…)
- repetera vilka verb som är starka: övningsboken s 138
- läsa några texter för att träna läsförståelse, förslagsvis i läroboken om mat: sidorna 36 - 41
- repetera några småord på quizleten här: småord ett och Småord två
- repetera hur man bildar bisatser: övningsboken s 73
- repetera lite meningar och fraser som vi tränat på under åren: presentera dig själv och din vardag: dvs. nåt man gillar att göra, nån idrottsaktivitet, din fritid, nån semester man gjort eller nån resa man vill göra, framtidsplaner, drömyrke, Sverige - våra traditioner, vår mat och vårt land, en bra kompis eller förebild - utseende och egenskaper, ungdomskulturer o dylikt som du lärt dig hittills.
Några länkar till quizlet att ögna igenom och lyssna på:
Brevfraser
Bra fraser inför skrivdelen
Vägbeskrivningar
Im Café
Im Kaufhaus
Perfektmeningar
Kleider und Adjektive
Att träna hörförståelse: Deutsche Welle har nyheter och annat. Här är några länkar:
Nachrichten (nyheter)
Verschiedene Themen Olika teman korta filmer
Kom ihåg: Ich schaffe das! (Jag klarar det!)
Några länkar till quizlet att ögna igenom och lyssna på:
Brevfraser
Bra fraser inför skrivdelen
Vägbeskrivningar
Im Café
Im Kaufhaus
Perfektmeningar
Kleider und Adjektive
Att träna hörförståelse: Deutsche Welle har nyheter och annat. Här är några länkar:
Nachrichten (nyheter)
Verschiedene Themen Olika teman korta filmer
Kom ihåg: Ich schaffe das! (Jag klarar det!)
Läxa till torsdag den 11 april 2019
Efter era radiointervjuer tar vi oss an en text som handlar om två kompisar som ska plugga tillsammans - det går inte så bra! Läs texten så förstår du varför!
Läxan och det vi gör på måndagens lektion är:
- kapitel 4 A Alles im Netz. Läs texten och översätt muntligt till svenska.
- besvara frågorna till texten på sidan 61 skriftligt
- leta efter uttryck i texten och översätt dem övningsboken s 66
- lär dig glosor och uttryck till stycket. De finns på en quizlet här: Alles im Netz!
Här kommer en filmsnutt om hur det kan bli kaos i internet! VARNING för starka bilder då den stackars påskharen förolyckas och en del svordomar finns också (Heilige Scheisse! Wahnsinn! )- en trailer på tyska: Chaos im Netz!
Här kommer en filmsnutt om hur det kan bli kaos i internet! VARNING för starka bilder då den stackars påskharen förolyckas och en del svordomar finns också (Heilige Scheisse! Wahnsinn! )- en trailer på tyska: Chaos im Netz!
Läxa till torsdag den 4 april 2019
Vi fortsätter att arbeta med ungdomskulturer. Den här gången gör vi ett radioprogram. I er
övningsbok på sidan 65 gäller det att göra en radiointervju. Efter tisdagens lektion ska manus till detta vara klart och på torsdagens tysklektion spelar ni in intervjun. Ha som mål att prata på i ungefär 4 minuter. Vill du ha musik som hör till det ni pratar om, går det förstås bra, men tänk på att ni ska prata i cirka fyra minuter. Dessutom ska ni på torsdag komma ihåg hur man i tyska bildar relativa pronomen och kunna använda dem - minns du inte, titta i övningsboken på sidan 113 där står förklaringen och vill du öva, så vänder du blad till sidan 114.
övningsbok på sidan 65 gäller det att göra en radiointervju. Efter tisdagens lektion ska manus till detta vara klart och på torsdagens tysklektion spelar ni in intervjun. Ha som mål att prata på i ungefär 4 minuter. Vill du ha musik som hör till det ni pratar om, går det förstås bra, men tänk på att ni ska prata i cirka fyra minuter. Dessutom ska ni på torsdag komma ihåg hur man i tyska bildar relativa pronomen och kunna använda dem - minns du inte, titta i övningsboken på sidan 113 där står förklaringen och vill du öva, så vänder du blad till sidan 114.
Läxa till torsdag den 28 mars
Till den här torsdagen arbetar vi med att förstå en text om olika ungdomsstilar, vi utökar vårt ordförråd och våra starka verb. Läxan och det vi arbetar med under lektionerna är:
- Kapitel 3C sidan 50 - 52. Läs texten och förstå innehållet.
- Gör uppgift 1 - 2 på sidan 53 i textboken skriftligt.
- Lär dig glosorna till kapitlet. De finns bak i boken och på en quizlet här: Kapitel 3C
- I övningsboken s 63-64 tränar vi på att nya ord och uttryck. Gör uppgifterna skriftligt.
- Tre starka verb i preteritum: er ass, er fuhr, er las
- En radiointervju. Börja förbereda er för att två och två välja en av uppgifterna på sidan 65 i arbetsboken.
Här kommer en filmsnutt om Jugendkultur: Emos. Emo in 100 Sekunden
Här kommer en filmsnutt om Jugendkultur: Emos. Emo in 100 Sekunden
Läxa till torsdag den 21 mars
Nu har ni ansträngt era hjärnor och förstått skillnaden mellan svaga och starka verb i preteritum. Man utgår från det starka verbets preteritumform, som finns i den alfabetiska listan på sidan 138 i övningsboken, lägger inte till nåt om det är en person, men lägger till ändelsen - en om det är flera. (Detta är en förenklad regel, eftersom man sällan använder du och ihr i preteritum, då detta är direkt tal och då föredrar man ju att använda perfektformen). Har du glömt detta, så läser du sidan 134 i övningsboken.
Till denna torsdag ska du kunna preteritumformerna er fand, er flog, er traf, er sprach, er sang och er kam. Vi jobbar vidare med preteritum och annat smått och gott nästa lektion!
Läxa till MÅNDAG den 18 mars
Japp, nu försvinner lektioner på grund av/tack vare nationella provet i svenska. Således har ni läxan
till denna måndag och inte till torsdag den 14 mars, som ni skulle ha haft!
till denna måndag och inte till torsdag den 14 mars, som ni skulle ha haft!
Till denna måndag ska ni kunna tre saker:
- kunna följande fraser från era uppsatser: Ich schaue auf Youtube/ ich sehe auf Instagram. Ich war in Ockelbo. Wir waren in Ockelbo. Ich bin in Ockelbo gewesen. Wir sind in Ockelbo gewesen. Ich denke, dass das wichtigste für mich meine Freundin/meinen Freund ist. Ich gebe Geld aus. Ich bekomme Geld von meinem Vater/meiner Mutter.
- din uppsats om mode ska vara rättad och renskriven.
- glosorna om bio ska du också kunna - de finns på quizlet i föregående läxa - kolla där!
Läxa till torsdag den 7 mars 2019
Veckan före sportlovet kommer vi att se Das Leben der anderen, en tysk film som handlar om den östtyska säkerhetstjänstens övervakning av medborgarna och om konstens roll i ett samhälle. Efter filmen kommer du att få skriva en filmrecension på tyska. Recensionen ska vara klar till denna torsdag. Du ska dessutom också ha lärt dig följande ord/fraser som har med film att göra och som finns på quizletten: Der Kinobesuch
Ta gärna en titt på de filmer som visas på bio i Berlin just nu. Observera att utländska filmer är dubbade (synchronisiert): Kinofilme in Berlin
Ta gärna en titt på de filmer som visas på bio i Berlin just nu. Observera att utländska filmer är dubbade (synchronisiert): Kinofilme in Berlin
Prov torsdag den 14 februari 2019
Dags för tyskprov! Repetera det du har lärt dig hittills denna termin:
- att använda bisatser med dass och weil
- använda olika ord för när
- använda olika prepositioner
- använda preteritum av svaga verb
- läsa texter och förstå vad den handlar om
- skriva en text så att budskapet går fram (Nebenjob/Sommerjob/Mode är de teman vi har haft och de ord som du kan behöva)
Övningspapper på grammatikdelarna har du fått och detta finns också på vår älskade Skolplattform under Bedömning och planering, uppgifter...
Läxa till torsdag den 7 februari 2019
Vi repeterar kunskap från före jul, dvs preteritum och bisatsordföljd. Vi tränar också på att berätta om vad vi tycker om mode - något vi också gjort under lektionen, men nu vill jag att du tänker efter lite hur dina argument är och förbereder dig på ett samtal kring mode.
Läxan är alltså:
- bisatsordföljd med dass och weil, övningsboken s 73 - 74
- svaga verb i preteritum, övningsboken s 94 - 96
- förbered dina argument i ett samtal om kläder, övningsboken s 50
På alla hjärtans dag den 14 februari har vi prov. Ni har fått ett papper på vad vi ska repetera till dess och ni får ett övningshäfte på måndag. Detta ligger också på skolplattformen.
Här har vi Ken som ska uppvakta Barbie på Alla hjärtans dag, men får konkurrens. Se hur det går och varför: Valentinstag, mein Schatz (min älskling)
Läxa till torsdag den 31 januari 2019
![]() |
Här rör sig katterna eller befinner sig! RIA och BEDA! |
Läxan och det vi jobbar med är:
- Kap 3 B . Läs och översätt muntligt till svenska, textboken sidan 47 - 49 (OBS INTE 3C!)
- Lär dig glosorna. De finns som vanligt bak i gloslistan eller på en quzlet här: Mit Gassigehen oder Babysitten...
- Gör uppgiften på sidan 49 i textboken
- Gör övningarna i övningsboken s 54 - 57
- Skriv en egen jobbansökan s 58
- lär dig den tredje ramsan som styr både ackusativ och dativ - beroende på om det är riktning eller befintlighet. Läs reglerna i övningsboken s 59 - 60.
Gör sedan övningarna på s 61 - 62.
Här är en sång som illustrerar detta med prepositioner med riktning och befintlighet: ich gehe ans Meer (jag går till havet)
Läxa till torsdag den 24 januari 2019

Detta jobbar vi med på lektioner och detta är läxa till denna torsdag:
- Läs kapitel 3A s 44-46 och översätt muntligt till svenska med hjälp av gloslistan.
- Besvara frågorna på sidan 46 skriftligt på tyska
- Lär dig glosorna till kapitel 3A. De står på sidan 121 och finns också på en quizlet här:
Kleider machen Leute glosor
Kleider machen Leute glosor
- Gör övningarna i övningsboken s 48 - 53.
- Rabbla prepositionerna s 141 i textboken
Här är en film, där intervjuaren frågar olika personer på gatan om uttrycket Kleider machen Leute stämmer och varför de klär sig som de gör. Se om du kan förstå vad de säger! Klicka på länken: Kleider machen Leute
Här är en film, där intervjuaren frågar olika personer på gatan om uttrycket Kleider machen Leute stämmer och varför de klär sig som de gör. Se om du kan förstå vad de säger! Klicka på länken: Kleider machen Leute
Frohe Weihnachten und einen guten Rutsch!
Medan ni väntar på tomten alternativt väntar på nyårsaftonsraketerna kan ni alltid titta på denna videosnutt med den tyske astronauten Alex Gerst, som strax innan han återvände till jorden efter att ha tillbringat 197 dagar på den internationella rymdstationen spelar in detta till sina ofödda barnbarn. I videon ber han om ursäkt för den jord hans generation lämnar efter sig: förpestad av koldioxid, av skogsskövling, plastnedskräpade hav och meningslösa krig. Videon är en appell till världens politiker att besinna sig - vi kan inte skylla på att vi inget vet. Han ger också råd till vad som är viktigt i livet: att hålla sams med sina grannar, att drömmar är värdefullare än pengar, att enkla förklaringar för det mesta är felaktiga, att man aldrig ska bli helt vuxen och att framtiden är viktigare än det förflutna. Bra råd så här i början på året! Här är länken: Botschaft an meine Enkelkinder (Budskap till mina barnbarn)
Läxa till måndag den 17 december
Året går mot sitt slut, och eftersom det inte är någon tyska på lucia, får ni denna gång läxa till måndagens lektion. Läxan är följande:
- kunna följande ord och uttryck: Frohe Weihnachten, Einen guten Rutsch ins neue Jahr, Silvesterabend (nyårsafton), Am Heilgenabend (på julafton), Ich wünsche mir + ackusativ (jag önskar mig), der Weihnachtsmann, das Christkind, die Weihnachtslieder (julsånger)
På tisdag den 18 december har vi julmys! Ta med något att fika! Träna också på vår obligatoriska julsång: Oh, Tannenbaum, så att du kan både första och andra versen ordentligt! Fräscha gärna upp minnet här: Oh, Tannenbaum
Fröhliche Weihnachten und schöne Ferien wünscht dir Madeleine Bestimmt kommt etwas vom Weihnachtsmann!
Fröhliche Weihnachten und schöne Ferien wünscht dir Madeleine Bestimmt kommt etwas vom Weihnachtsmann!
Läxa till torsdag den 6 december 2018
Vi läser vidare om människors olika livsvillkor i krigens skuggor. Nu har vi kommit till nutiden och
läser en berättelse om en flykting från Syrien, en man som numera bor i Österrike. I samband med detta såg vi också en kort tragisk spelfilm om hur snabbt livet kan förändras och hur obegriplig världen kan se ut ifrån ett barns ögon, ett tema som ni i nian ju kommer att fortsätta med när ni går på bio och ser filmen Jimmie.
läser en berättelse om en flykting från Syrien, en man som numera bor i Österrike. I samband med detta såg vi också en kort tragisk spelfilm om hur snabbt livet kan förändras och hur obegriplig världen kan se ut ifrån ett barns ögon, ett tema som ni i nian ju kommer att fortsätta med när ni går på bio och ser filmen Jimmie.
Läxan till denna torsdag är:
- Kapitlet om Adib. Läs texten på tyska och lyssna gärna för att härma uttalet.
- lär dig glosor till stycket. De finns bak i boken och på quizletten här: Von Latakia nach Wien
- gör övningarna i övningsboken till stycket öb s 90 - 93
- gör övningarna i övningsboken till stycket öb s 90 - 93
- lär dig hur man använder imperfekt/preteritum i tyska och gör övningar om detta. Det gör vi på tisdag i skolan. (i måndags var ni föööör trööööta!) öb s 94 - 96
Här är filmsnutten vi såg om kriget i Syrien: Dass es hier nicht passiert, bedeutet nicht dass es nicht passiert
OBS: Prov inställt tills vidare...
Istället har ni läxa om bisatser till torsdag den 29 november. Läs och gör övningarna i övningsboken s 73,74 och 78. (weil, dass) och kunna skilja på när man använder wenn och als. Prov kommer antagligen i vecka 50, men återkommer om närmare datum när jag synkat med era lärare!
Prov torsdag den 29 november 2018
Denna torsdag kommer ni att få ett "oförberett" prov, dvs ett prov man egentligen inte kan förbereda
sig på så väldigt mycket., utan det handlar ju om sådant vi lärt oss under åren. Provet kommer att bestå av en prepositionsdel, en läsförståelse och en uppsatsdel. Man kan dock alltid repetera och fräscha upp minnet, och då är det smart att tänka på följande:

- läsa kapitlet som handlar om Sverige och svenskarna, så att du kan berätta om olikheter och typiskt svenska saker.
- tänka på att skriva rätt vad gäller: Auch =också, also = alltså, oft=ofta in der Freizeit = på fritiden mir geht´s gut = jag mår bra , das macht Spass = det är skojigt das hat Spass gemacht = det var skojigt, ich war/ wir waren ich bin gewesen/ wir sind gewesen
- samla på lite småord.. Finns en trevlig quizlet här småord ett och här Småord två
- samla på uttryck för dina åsikter (Irre, total süss, ich denke, ich finde, Wahnsinn osv)
- samla på lite småord.. Finns en trevlig quizlet här småord ett och här Småord två
- samla på uttryck för dina åsikter (Irre, total süss, ich denke, ich finde, Wahnsinn osv)
- prepositioner med ackusativ och med dativ övningsboken s 141
- bestämd och obestämd form i ackusativ och dativ övningsboken s 124-125
- hur man bildar perfekt i tyska övningsboken s 135-138
- starka verb finns på sidan 138 i övningsboken
- haben eller sein som hjälpverb övningsboken s 138 (obs att både starka och svaga verb kan ha sein som hjälpverb (ich bin gereist ich bin gefahren)
- böja presens av haben och sein korrekt! övningsboken s 131
- haben eller sein som hjälpverb övningsboken s 138 (obs att både starka och svaga verb kan ha sein som hjälpverb (ich bin gereist ich bin gefahren)
- böja presens av haben och sein korrekt! övningsboken s 131
Läxa till TORSDAG den 22 November 2018

Läxan kommer att vara:
- kapitel 5A sidorna 70 - 77 i textboken. Läs kapitel 5A
- Lär dig glosorna till kapitel 5A - de som ni ska ha finns på Quizleten eller så prickar du för i gloslistan på sidan 124: Die Geschichtsstunde
- gör uppgifterna i övningsboken s 82 - 84 - skriv i din skrivbok!
- bestäm dig för en uppgift för A4 på s 84, dvs ta ut 3-5 fakta ur någon av texterna , skriv stödord och återberätta på tyska.
- läs om imperfekt/preteritum av sein, haben och werden på sidan 87. Träna på formerna!
- gör uppgiften på sidorna 88 - 89 i övningsboken
Vill du läsa mer om Berlinmuren, finns här en länk till SO-rummet: Berlinmuren - hur, vad och varför. Vill du hellre läsa om den på tyska kan du klicka på länken här, och då kommer du till en minnesplats i Berlin som handlar om just Berlinmuren: Die Berliner Mauer
Vill du läsa mer om Berlinmuren, finns här en länk till SO-rummet: Berlinmuren - hur, vad och varför. Vill du hellre läsa om den på tyska kan du klicka på länken här, och då kommer du till en minnesplats i Berlin som handlar om just Berlinmuren: Die Berliner Mauer
Läxa till tisdag den 13 november 2018
Bara en månad kvar till Lucia! Detta är ju en typiskt svensk tradition, och det är just det som vi pratar och lär oss att berätta om, nämligen Sverige och vad som är typiskt svenskt. Vi tränar läsförståelse och texten handlar om en utbytesstudent som bott här och lagt märke till skillnader mellan Sverige och Tyskland.
Läxan är:
- Läs texten kapitel 1 C i boken s 16 - 19. Lyssna gärna på den på lärobok på nätet på fliken ovan!
- Översätt muntligt till svenska så att du förstår vad den handlar om

- Besvara frågor/påståenden på sidan 19.
- Du ska på tyska kunna berätta om vilka olikheter det finns enligt utbytesstudenten. Leta i texten!(Kanske vet du någon annan?)
- gör övningarna i övningsboken s 20- 22
- gör övningarna i övningsboken s 20- 22
- glosorna finns längs bak i boken på sidan 120 -121 och också på en quizlet här: Kapitel 1C So viel Milch wie nie zuvor!
Här är en filmsnutt om hur man firar midsommar i Sverige - på Skansen - lyssna och se om du förstår vad de säger: Mittsommer in Schweden
Här är en filmsnutt om hur man firar midsommar i Sverige - på Skansen - lyssna och se om du förstår vad de säger: Mittsommer in Schweden
Läxa till tisdag den 6 november
Vi fortsätter att repetera och rabbla prepositioner! Den här gången gäller det att kunna
- prepositioner som styr dativ. De finns i övningsboken s 141! Du ska kunna rabbla dem, veta hur de används och vad de betyder på svenska.
- kunna de olika formerna för bestämd och obestämd artikel i nominativ, ackusativ och dativ. Övningsboken s 125
- kunna skilja dem från de som styr ackusativ! Du behöver alltså kunna även de som styr ackusativ!
- läs texten i boken s 20-23 och lär dig berätta om två svenska traditioner.
Krånglande datorer och idrottsdagar ställer till det i vår planering... ! Denna måndag ska vi dock äntligen få lyssna till och lära oss lite mer om Schweiz! Förbered alltså ditt muntliga berättande till powerpoint om ditt ställe i Schweiz! Värm gärna upp genom att titta på den här korta femminuters filmen, där vi får höra 15 fakta vi inte visste om landet: 15 Fakten über die Schweiz
Läxan och det vi arbetar med under lektionen är:
- Läsa dialog om film, som ni fått på stencil.
- Skriva en egen dialog med en kompis, där du bestämmer träff och pratar om film och beställer biljetter
- lär dig fraserna på sida 2 i häftet och glosorna der Film, die Komödie, der Schauspieler, der Hauptdarsteller och fem fraser från uttrycken på sista sidan i häftet (välj en fras från varje del)
- relativa pronomen pratar vi om på lektionen, och det kommer du att förstå galant!
. Och ni som inte har skrivit filmrecension - se till att göra det!!!!
Här är filmtrailern från Kay Pollack Såsom i himlen Wie im Himmel, där skådespelarna så klart pratar tyska och Sverigebilden kavlas ut över världen: Wie im Himmel

Nu är hamburgarna äntligen här! Då är det dags att berätta för dem om Stockholm och vad man kan se där. Följande behöver du göra till denna lektion:
Ja, på grund av datahaveri och hackerattack från främmande makt låg ju hela Stockholms stads internet nere före sportlovet, varför vi inte kunde redovisa alls om några sevärdheter! Detta blir det alltså denna tisdag istället - hoppas jag!
Ni har fått ett övningshäfte och ett provpapper med mer information på tysklektionen .Behöver du ett extra, har tappat ditt häfte eller av någon anledning inte var på plats när detta utdelades på så finns övningshäfte att hämta på skolwebben under arbeten, tyska, prov.
Läxan är alltså:
- Läs texten för dig själv på tyska
- Lär dig de förprickade glosorna till texten.
- Träna dig i att muntligt återberätta om de olika företeelserna med hjälp av en mindmap!
- träna på de tre prepositionsramsorna så att du kan dem, vet hur de ska användas och kan skilja dem åt! Textboken s 166-167.
I mars får vi besök av hamburgarna, som ju behöver förberedas lite på vad som är sevärt i Stockholm. Vi ska därför skriva om olika platser, byggnader och andra saker som kan vara av intresse i vår huvudstad, så att de kan ta del av era texter. Så här är det tänkt:
Läxan kommer att vara:
- Läs om preteritum i arbetsboken s 50 och gör övning 1, 2 och 3
- Läs texten st 4A och 4B
- svara skriftligt på frågorna i textboken s 37
- Lär dig några glosor från kapitel 4A och 4B. De finns här:
die Umwelt = miljön
die Welt = världen
verschmutzen
sauber
vor 100 Jahren
der Riese, - n
die Zugspitze
kommen, er kommt, er kam, er ist gekommen
die Sonnenbrille, -n
der Gletscher, -
der Gipfel, -
tauen
täglich
geben, es gibt, es gab, er hat gegeben
der Grund, - "
die Erderwärmung
die Folge, -n
das Trinkwasser
der Sonnenschirm,-e
der Klimawandel
Tysklands högsta berg heter som bekant Zugspitze. Naturligtvis finns där en webkamera. Ta en titt på deras hemsida och se hur det ser ut där idag:Die Zugspitze
Prosit Neujahr! Jullovet är över, och vi konstaterar att våra önskelistor till den tyska tomten kom fram - för de som skrev rätt adress på sina önskelista fick ju faktiskt svar av tomten!
Vi har börjat terminen med att öva upp förmågan att prata och att läsa. Vi läste en text, med många svåra ord, men ändå lyckades ni förstå sammanhanget och kunde svara korrekt. Det behövs faktiskt inte alltid att man förstår alla ord - utan det går ända att uppfatta huvudtanken i texten. Bra jobbat!
Därefter tittade vi på några svåra ord och uttryck från texten. Vi fortsätter med det under nästa lektion! Dessa kommer sedan att vara läxa till denna torsdag:
weder... noch - varken eller
er/sie trägt - han/hon bär
ich trage - jag bär
ungewöhnlich - ovanlig
empört - upprörd
Was stört dich daran? Vad stör dig?
einfach - enkel
alles in einem - allt i ett
irgendwo - någnstans
irgendwann - någon gång
ich bin schlecht gelaunt - jag är på dåligt humör
ich verbringe viel Zeit mit Tieren - jag tillbringar mycket tid med djur.
zu jemandem freundlich sein - vara vänlig mot någon ( ich bin zu dir freundlich)
wenige Chancen haben - ha små chanser
sich von alten Sachen trennen - skiljas från gamla saker
Vi kommer också att titta på den tredje prepositionsramsan, och se om vi kan förstå varför ni säger
Ich gehe ins Kino, men när ni är på bio säger ni Ich sitze im Kino. Detta tränar vi på under veckans lektioner!
Här önskar Wiener Philharmoniker Gott nytt år: Neujahrskonzert aus Wien
Läxan är alltså:
- Läs texten Sag ich´s oder nicht? sidan 22 i textboken. Lyssna gärna på den på lärobok på nätet.
- I de gula rutorna finns glosor som hjälp att förstå texten.
- Skriv en sammanfattning på enkel tyska vad texten handlar om
- Lär dig fraserna till stycket på sidan 126
- Lär dig hur man använder bisatser s 165 i textboken.
Läxa till måndag den 27 november
Nu blir det en gullig kärlekshistoria! En novell ur en ungdomsbok, som handlar om Eva som är kär i Martin och vill bjuda honom till ett party som hennes kompis anordnar. Det är inte så lätt när man är blyg, men efter att ha fått hjälp av bästa vännen Beethoven fungerar det. Det är en lång text, och ni ska öva på att läsa och förstå innehållet i den så att ni kan prata om texten.
Läxan är att:
- läsa Kapitel 2 A i textboken och översätta muntligt till svenska
- lära dig glosorna der Schulhof, damals, helfen (er hilft ,er hat geholfen), er hilft mir, kucken, die Clique, verlangen, der Mut, klauen, überlegen, gerade, gar nicht, riesig, die Welle, gefährlich,etwas schaffen, retten, ausgezeichnet
- gör övningarna i övningsboken s 19 och sidorna 23 - 25
- Byt berättarperspektiv! Skriv en om samma händelse men ur ett annat perspektiv! Välj EN av följande uppgifter: a. Falco Falco berättar om när han blev räddad från sina plågoandar. b. die Frau im Wasser Kvinnan i vattnet berättar om när hon räddades c. Skriv en dialog mellan Melanie och Klara eller mellan Paul och Carolin.
Vi kommer också att gå igenom provet och dessutom har jag inte lyssnat till alla som ska berätta om campingsemestern...
Och eftersom det har varit Halloween, så kommer här en tysk version om denna natt från Alptraum vor Weihnachten: Kürbislied (pumpasången)
Familjen i boken reser ju till Östersjön! Här är en filmsnutt om camping vid Östersjön i Bundesland Mecklenburg Vorpommern, som har 170 campingplatser. Notera hur trångt det är på campingen! Sover alla i tält? Vilka olika skäl till att campa nämner de intervjuade? Se om du kan uppfatta detta!
Ab an die Ostsee!
- Kapitel 1 A - läs texten och förstå vad den handlar om
- Lär dig följande glosor från texten: ziemlich - ganska, schau mal - titta, ich wollte ihn unbedingt sehen - jag ville absolut se den;auf dem Weg nach - på väg till; der ist doch berümt - den är ju berömd, einmal - en gång
- gör övningen på sid 6 i övningsboken muntligt
- ett semesterfoto med dialog - öppna ett dokument, klistra in ett semesterfoto från din semester och skriv en liknande dialog som i kapitlet.

På måndagens lektion i tyska har ni kompledigt, eftersom flera av er satt kvar väldigt länge och skrev på tyskprovet på övertid. Ägna er då gärna åt att skriva om semesterfotot, så är det klart till torsdag!
Ni som ska med till Hamburg - ha med er intresseanmälan, tack! Det finns ett gäng tyska ungdomar som ivrigt väntar på att få skriva till er!
I boken handlar en av dialogerna om Passau. Vad är Passau känt för? Titta på följande filmsnutt, så vet du strax svaret! Passau
Träna på följande moment:
Läxan är alltså:
- Läs texten och förstå vad den handlar om. Strategin är att få ett sammanhang i texten. Skumläs först igenom en gång. Gå sedan tillbaka och försök att med hjälp av ordlista slå upp ord som du absolut inte kan gissa dig till. Här kan du lyssna på texten: Ferien mal anders (En annorlunda semster) Tryck på hören!
- svara på frågorna efteråt skriftligt.
- Lär dig glosorna med punkt framför!
- Gör uppgifterna som finns i häftet till och med presentationen av dig själv A3 Sprich mal!
Resten gör vi senare - det gick ju plötsligt bort en lektion till gymnasieinfo! Vill du nosa lite på vad
vi ska göra sen så kan du alltid
- lära dig rabbla prepositionerna med ackusativ och vad de betyder! De står på sidan 166 i textboken. Vill du höra hur de används, kan du använda länken till filmsnutten i förra läxavsnittet!
Ni har nu lämnat in era gruppberättelser om min semester. Målet med uppgiften var ju att tillsammans med utgångspunkt i de lämningar som fanns i era paket försöka klura ut var jag hade varit och vad jag hade gjort på min semester, för att därefter berätta om detta i en uppsats skriven i perfekt. Jag har nu läst igenom uppsatserna och kan konstatera att fantasin är det inget fel på, men grammatiskt kan det behövas putsas på lite till. Er uppgift till denna torsdag är därför att till lektionens början har fixat till uppsatsen så att den blir helt rätt - dels har jag skrivit hur det ska vara (på sådant vi inte lärt oss), dels har jag markerat med gult (på sådant ni borde kunna lösa tillsammans för det har vi lärt oss). Rätta till i datorn!
Läs också om prepositionerna med ackusativ och prepositioner med dativ. Detta står på sidan 166-167 i textboken. Du kan också se en filmsnutt om detta - men pausa vid nio minuter när han babblar om den tredje ramsan som vi inte har lärt oss än. Prepositioner i tyskan
- kunna skilja dem från de som styr ackusativ! Du behöver alltså kunna även de som styr ackusativ!
- läs texten i boken s 20-23 och lär dig berätta om två svenska traditioner.
Läxa till tisdag den 23 oktober 2018
Efter provet tar vi nya tag på måndag - och lär oss vad prepositioner är, hur de används i tyska, repeterar ackusativobjekt och lär oss att rabbla en ramsa prepositioner som styr ackusativ. Vi gör lite övningar på detta också. Läxan är således:
- veta vad prepositioner är
- kunna rabbla en ramsa prepositioner med ackusativ i rätt ordning - finns i övningsboken s 141.
- veta vad de tyska prepositionerna heter på svenska
- repetera ackusativobjekt och vad det är övningsboken s 124
- veta vad prepositioner är
- kunna rabbla en ramsa prepositioner med ackusativ i rätt ordning - finns i övningsboken s 141.
- veta vad de tyska prepositionerna heter på svenska
- repetera ackusativobjekt och vad det är övningsboken s 124
Prov i tyska torsdag den 18 oktober
Vi konstaterade att två lektioner faller bort på grund av idrottsdag och studiedag, så vi sköt fram
provet från tisdag till torsdag istället. Det betyder att vi har tisdag den 16 på oss att repetera lite mer.
provet från tisdag till torsdag istället. Det betyder att vi har tisdag den 16 på oss att repetera lite mer.
Vad kommer då på provet? Jo, ni har fått ett papper på vad ni behöver repetera och ni har också fått övningstencil på det. Jag har också lagt in båda pappren i nya skolplattformen. För dem som inte kommer in där och/eller tappat sitt provpapper kommer här info om vad ni ska plugga på:
Följande ska du kunna:
- berätta vad du har gjort t ex under en semester eller en språkresa, genom att använda både starka och svaga verb
- berätta om svensk midsommar
- använda tidsuttryck för att flytta fram tiden i ett händelseförlopp
- använda löst sammansatta verb i presens
- läsa och förstå en text
Repetera därför följande:
- glosor och texter till kapitel 1 A och kapitel 1B
- era egna texter
- perfekt av svaga verb övningsboken s 135 - 136
- perfekt av starka verb övningsboken s 137
- Följande starka verb ska du kunna i perfekt - kolla listan i övningsboken s 138: essen, finden, fahren, lesen, sprechen, sehen, gehen, fliegen, gewinnen, helfen, laufen, nehmen, rufen, schlafen, schreiben, schweimmen, stehen, springen, trefffen, trinken, kommen, singen, verlieren OBS; Ich bin gewesen (jag har varit), ich bin geworden (jag har blivit) och ich blin geblieben (jag har stannat) har alla hjälpverbet sein!
- perfekt med haben eller sein? övningsboken s 137 - 138
- presens av haben och sein övningsboken s 131
- löst sammansatta verb i presens övningsboken s 16 -17, s 140
- följande löstsammansatta verb: aufmachen (öppna), aufschreiben (skriva upp), anrufen (ringa), abholen (hämta), einpacken, auspacken, mitkommen, anfangen (börja), aufhören (sluta), zuhören (lyssna), einladen (bjuda in), einschlafen (somna)
Följande ska du kunna:
- berätta vad du har gjort t ex under en semester eller en språkresa, genom att använda både starka och svaga verb
- berätta om svensk midsommar
- använda tidsuttryck för att flytta fram tiden i ett händelseförlopp
- använda löst sammansatta verb i presens
- läsa och förstå en text
Repetera därför följande:
- glosor och texter till kapitel 1 A och kapitel 1B
- era egna texter
- perfekt av svaga verb övningsboken s 135 - 136
- perfekt av starka verb övningsboken s 137
- Följande starka verb ska du kunna i perfekt - kolla listan i övningsboken s 138: essen, finden, fahren, lesen, sprechen, sehen, gehen, fliegen, gewinnen, helfen, laufen, nehmen, rufen, schlafen, schreiben, schweimmen, stehen, springen, trefffen, trinken, kommen, singen, verlieren OBS; Ich bin gewesen (jag har varit), ich bin geworden (jag har blivit) och ich blin geblieben (jag har stannat) har alla hjälpverbet sein!
- perfekt med haben eller sein? övningsboken s 137 - 138
- presens av haben och sein övningsboken s 131
- löst sammansatta verb i presens övningsboken s 16 -17, s 140
- följande löstsammansatta verb: aufmachen (öppna), aufschreiben (skriva upp), anrufen (ringa), abholen (hämta), einpacken, auspacken, mitkommen, anfangen (börja), aufhören (sluta), zuhören (lyssna), einladen (bjuda in), einschlafen (somna)
Läxa till tisdag den 10 oktober 2018
Nu har vi läst en text om två tyska ungdomar på besök i Sverige för att uppleva det svenskaste vi har: midsommarfirande! Och naturligtvis är vädret det mest intressanta under denna helg!
- Läs texten kapitel 1 B på tyska och besvara frågorna på sidan 13 skriftligt.
- lär dig följande glosor till kapitel 1B på sidan 120: der Wetterbericht, bewölkt, trocken - nass (blött), der Frosch, hell, der Hering, wehen, allmählich, die Wolke, es donnert, das Gewitter, die Wiese, der Nebel, verrückt samt två ord från arbetsboken s 15: teilweise, überwiegend ( en quzlet kommer längre ner!)
- gör sidorna 13 - 14 i övningsboken
- kom ihåg att anfangen, aufhören, aufmachen, zumachen, anrufen, abholen, mitkommen och aufschreiben är Löst sammansatta verb och vad man gör med dem i presens. (Har du glömt kan du alltid kika på sidan 16 i arbetsboken!)
Här är en tysk filmsnutt om midsommarfirande på Skansen. Notera att det inte finns någon textremsa som översätter vad svenskarna säger, utan det är en röst som återberättar vad som sägs. Mittsommer in Schweden
Och här är så klart en quizlet med glosorna till kapitlet i boken: Typisch Mittsommer!
- lär dig följande glosor till kapitel 1B på sidan 120: der Wetterbericht, bewölkt, trocken - nass (blött), der Frosch, hell, der Hering, wehen, allmählich, die Wolke, es donnert, das Gewitter, die Wiese, der Nebel, verrückt samt två ord från arbetsboken s 15: teilweise, überwiegend ( en quzlet kommer längre ner!)
- gör sidorna 13 - 14 i övningsboken
- kom ihåg att anfangen, aufhören, aufmachen, zumachen, anrufen, abholen, mitkommen och aufschreiben är Löst sammansatta verb och vad man gör med dem i presens. (Har du glömt kan du alltid kika på sidan 16 i arbetsboken!)
Här är en tysk filmsnutt om midsommarfirande på Skansen. Notera att det inte finns någon textremsa som översätter vad svenskarna säger, utan det är en röst som återberättar vad som sägs. Mittsommer in Schweden
Och här är så klart en quizlet med glosorna till kapitlet i boken: Typisch Mittsommer!
Läxa till tisdag den 2 oktober 2018
Eftersom vi läst om två svenska ungdomar som berättar om en språkresa som det gjort till München,
så passar det ju utmärkt att vi repeterar hur man använder perfektformen för att berätta vad man gjorde i somras. Samtidigt lär vi oss några tidsuttryck för att flytta fram tiden i berättelser.
så passar det ju utmärkt att vi repeterar hur man använder perfektformen för att berätta vad man gjorde i somras. Samtidigt lär vi oss några tidsuttryck för att flytta fram tiden i berättelser.
Läxan och det vi gör på lektionerna är:
- Lär dig tidsuttrycken så att du kan skriva dem och använda dem, arbetsboken s 8
- repetera perfekt övningsboken s 135 - 136
- gör övningarna i övningsboken s 9 - 12
- träna på att berätta vem du är för någon som du inte känner och att prata på för att ta reda på vem någon annan är, övningsboken s 8. Förutom egna frågor till varandra kan bra svar i ett samtal vara ord som: Intressant. Das ist ja toll. Wahnsinn. Das verstehe ich. Erzähl mehr darüber. Schade. Das tut mir leid. Spannend. Das kenne ich.
Har du redan lämnat in sammanfattningen av din serietidning kan du ju alltid titta på en filmsnutt med två stenbockar, som gör reklam för naturen i Schweiz och pratar schwyzerdütsch, Schweizertyska, vilket är helt olikt tyska. Därför finns tysk textremsa under. Se om du kan förstå! Steinbock und Murmeltiere och här kommer några fler filmsnuttar med stenbockarna Gian Gianchen som gör reklam för den schweiziska kantonen Graubünden.Werbung Graubünden
Har du redan lämnat in sammanfattningen av din serietidning kan du ju alltid titta på en filmsnutt med två stenbockar, som gör reklam för naturen i Schweiz och pratar schwyzerdütsch, Schweizertyska, vilket är helt olikt tyska. Därför finns tysk textremsa under. Se om du kan förstå! Steinbock und Murmeltiere och här kommer några fler filmsnuttar med stenbockarna Gian Gianchen som gör reklam för den schweiziska kantonen Graubünden.Werbung Graubünden
Läxa till tisdag den 25 september
Vi lämnar för tillfället Schweiz och ÄNTLIGEN har ni fått årets tyskböcker - Alles deutsch! Och de är helt nya - det är ingen annan som har haft dem före er! Därför är det mycket viktigt att vi slår in
böckerna i bokpapper. Jag tillhandahåller gullipluttbokpapper av typen My Little pony. Känner man att man vill ha någon annan typ av papper får man fixa det själv!
böckerna i bokpapper. Jag tillhandahåller gullipluttbokpapper av typen My Little pony. Känner man att man vill ha någon annan typ av papper får man fixa det själv!
Det första kapitlet i våra böcker handlar om att prata om Sverige och att se likheter och skillnader mellan vårt land och Tyskland.
Läxan är:
- läs kapitel 1 A ett par gånger högt på tyska. Lyssna gärna på texten. (Se fliken Lärobok på nätet oven - där finns ljudfil! Och övningar om man vill ha det!)
- Lär dig glosorna gerade, draussen, lebhaft, plaudern, der Zufall, noch, ausserdem, blamiert, der Tagesablauf, der Unterricht, zum Beispiel (z. B) verschieden, unheimlich, die Erinnnerung, stattfinden - stattgefunden, anders (=annorlunda). De finns på sidan 120 i textboken och på en quizlet här nere.
- gör övningarna i arbetsboken s 6 - 7. Obs skriv inte i boken!! Skriv i ditt skrivhäfte!
För dem som vill ha glosor på quizlet kommer en sådan här: Kapitel 1 A (Obs Anders saknas!)
OBS 2: Ni som inte har redovisat om Schweiz gör det för mig i liten grupp idag.
För dem som vill ha glosor på quizlet kommer en sådan här: Kapitel 1 A (Obs Anders saknas!)
OBS 2: Ni som inte har redovisat om Schweiz gör det för mig i liten grupp idag.
Läxa till tisdag den 18 september
Ni har nu redovisat, vi har sett många fina foton från Schweiz och hört mycket berättas om vad som
finns att se där! Nu är det dags att läsa en slags serietidning om fyra ungdomar i Schweiz.
Du ska
finns att se där! Nu är det dags att läsa en slags serietidning om fyra ungdomar i Schweiz.
Du ska
1. Läsa tidningen och försök att förstå vad den handlar om .Slå upp ord som du behöver och skaffa en överblick över handlingen.
2. Sammanfatta innehållet på svenska.
3. Lär dig 15 ord/uttryck som du tycker är bra att kunna. Anteckna dem, vad de betyder och lär dig dem.
4. Skriv ner fem fakta på tyska om Schweiz, sådant du inte visste tidigare. Det finns realiaavsnitt i häftet där du får information om landet. Lär dig berätta om de fem fakta.
På torsdag har vi ingen tyska, för det är utvecklingssamtal.
Läxa till MÅNDAG den 10 september
Krånglande datorer och idrottsdagar ställer till det i vår planering... ! Denna måndag ska vi dock äntligen få lyssna till och lära oss lite mer om Schweiz! Förbered alltså ditt muntliga berättande till powerpoint om ditt ställe i Schweiz! Värm gärna upp genom att titta på den här korta femminuters filmen, där vi får höra 15 fakta vi inte visste om landet: 15 Fakten über die Schweiz
Der Herbst ist da!
Så drar ett nytt läsår igång, och som du ser använder jag även i år den här bloggen tills vidare. Den nya Skolplattformen fungerar ännu inte tillräckligt bra, varför det blir till att använda den här informationskanalen samt penna och papper ett tag framöver.
Vi fortsätter där vi slutade vårterminen, dvs med att fördjupa oss i lite realia om Schweiz. Ni har fått varsin stad. Ni ska hitta fem foton från staden.. Lägg in fotona i en powerpoint - ett foto på varje sida. Skriv en kort text under varje foto på vad det föreställer. Skriv sedan en text till varje foto på en wordfil/ett papper t och använd din fantasi för att berätta om fotona. Denna text vill jag ha in senast måndag den 3 september. Du får tillbaka den på tisdag den 4 september, och sedan över du så att du på torsdag den 6 september kan berätta muntligt på tyska till dina bilder med hjälp av stödord. Syftet är att alla i gruppen ska få se och lära sig lite mer om Schweiz.
Och trots allt strul med datorer, uppdateringar och den nya skolplattformen Fujitsu så gläder vi oss över att vara tillbaka i skolan igen! Här kommer sången om det: Hurra Hurra die Schule beginnt
Schöne Sommerferien!
Ha ett skönt sommarlov, tack för de här åren och lycka till på gymnasiet! Jag hoppas du är väl rustad för framtida studier. Vi hann ju inte ha en avslutning, helt plötsligt var ju terminen slut och det var dags att säga adjö.Nationella prov i tyska och resa till Hamburg
Hela den här veckan har vi under lektionstid nationella prov i tyska. På måndag är det läsförståelse, på tisdag skriver ni uppsats och på torsdag är det hörförståelse. Vi bryter alltså inte schemat, utan har lektioner som vanligt.
För dörren står också vår Tysklandsresa! Ni som ska åka till Hamburg behöver lämna in ifyllda kontaktuppgiftspapper snarast. Likaså behöver jag veta vilka föräldrar som har möjlighet att skjutsa ut till Arlanda på morgonen den 22 maj.
Ni som är kvar i skolan kommer att ha tysklektioner som vanligt. Vikarie kommer med uppgifter att göra.
Läxa till torsdag den torsdag den 9 maj
Ja, vi närmar oss slutet på grundskolan med stormsteg. Och koncentrerar oss på dialoger som har med olika praktiska situationer i ett tyskspråkigt land att göra - i förhoppningen att ni kommer få användning för dem i framtiden på resa i Europa. Samtidigt lär vi oss också hur man böjer adjektiv i bestämd form, vilket kan vara bra att kunna när vi ska prova kläder.
Läxan till denna torsdag är:
- fraser som handlar om kläder:
Kann ich Ihnen helfen ? Was möchten Sie? Ich möchte die Hose anprobieren. Wo ist die Umkleidekabine? Da drüben rechts (där borta till höger). Da vorne links (där borta till vänster) Die Hose/der Pulli/ die Jacke gefällt mir. Sie/er/es gefällt mir (=jag tycker om den). Ich nehme sie/ihn/es. Wieviel kostet er/sie/es? Das macht 2,45 Euro Welche Grösse? (vilken storlek) Haben Sie diese Hose/diesen Pulli/ dieses Hemd in Grösse 40?
- adjektiv efter i olika genus och kasus. Vi konstaterade att det är ganska enkelt, dvs är artikeln der, das eller die har alltid adjektivet framför ändelsen - e; böjs bestämd artikel till den, dem osv blir det alltid - en på adjektivet. Här är en filmsnutt om det:
Läxa till torsdag den 3 maj
Lovdagar kommer och går... För två veckor sedan arbetade vi med flygresor. Och nu fortsätter vi vår resa med tåg! Alltså lär vi oss en massa ord och fraser som har med tågresande att göra. Här kommer ett antal:
der Zug - tåget
der Bahnhof - järnvägsstationen
das Gleis - spåret
das Angebot - erbjudandet
der Fahrplan - tidtabellen
die Fahrt - färden, resan
die Zugverbindung - tågförbindelsen
die Fahrt - färden, resan
die Zugverbindung - tågförbindelsen
Was darf es sein? - vad får det lov att vara
Eine Fahrkarte nach....., bitte - en biljett till....., tack
Einfach oder hin- und zurück? - enkel eller tur och retur?
Wann gehr der nächste Zug? - när går nästa tåg?
Um Gottes Willen! - för Guds skull!
die Ermässigung --
aufgeregt - upprörd
die Reise dauert zwei Stunden - resan tar två timmar
ankommen - anlända
der Zug kommt um halb neun an - tåget anländer kl halv nio
grausam -
erste oder zweite Klasse? - första eller andra klass?
Von welchem Gleis fährt der Zug ab?
Das macht xxxEuro - det blir XX Euro
Gute Reise! - trevlig resa!
Här kommer en filmsnutt om en av världens mest kända tågspår: Glacierexpress in Schweiz, ett snälltåg som går ganska sakta...Glacier Express
Här kommer en filmsnutt om en av världens mest kända tågspår: Glacierexpress in Schweiz, ett snälltåg som går ganska sakta...Glacier Express
Läxa till torsdag den 19 april
Vi förbereder oss för att lämna skolan och ge oss ut i världen! Några av oss kommer redan i slutet av maj att befinna sig på en tysk flygplats. Alla kommer dock med största sannolikhet att någon gång mellanlanda på Frankfurts flygplats- och då behövs det så klart ord för detta! Vi läser en text och skaffar oss ett ordförråd kring det! Följande ord/fraser ville ni lära er och är i läxa:
das Maximalgewicht
das Handgepäck
der Beamter, die Beamtin
einchecken
umpacken
mitnehmen
der Schalter
sich beeilen (skynda sig)
verpassen - missa
bedienen - tjäna, serva
die Fluggesellschaft - flygbolaget
das Flugzeug - flygplanet
die Reihe - raden
am Gang sitzen - sitta vid gången
am Fenster sitzen - sitta vid fönstret
mitnehmen - ta med sig
auspacken - packa ur
umpacken - packa om
die Schlange - kön
der Pass, die Pässen - passet
Vi lär oss också om löst sammansatta verb. Läs om dem på sidan 162 i textboken och gör övningarna i övningsboken sidan 67 -69. Övningarna handlar om vad man kan göra under en dag (aufstehen, anziehen, ausziehen, aufessen, wegfahren, anrufen (ringa), einkaufen, abfahren, ankommen, aussehen osv osv)
Här är en film om Frankfurts flygplats, en av världens största flygplatser, och de som gör filmen är Fraport, dvs bolaget som har hand om flygplatsen. För ett par år sedan utökades flygplatsen nämligen med ytterligare en landningsbana, som går över Autobahn och över järnvägsspåren. Det har inte varit helt lätt, med protester från boende runt omkring vad gäller både buller och utsläpp, men nu står i alla fall banan klar. Flygplatsen har också rundturer, events och 250 butiker att handla i... Här är en film om rundturer: Fraport - Frankfurter Flughafen
das Maximalgewicht
das Handgepäck
der Beamter, die Beamtin
einchecken
umpacken
mitnehmen
der Schalter
sich beeilen (skynda sig)
verpassen - missa
bedienen - tjäna, serva
die Fluggesellschaft - flygbolaget
das Flugzeug - flygplanet
die Reihe - raden
am Gang sitzen - sitta vid gången
am Fenster sitzen - sitta vid fönstret
mitnehmen - ta med sig
auspacken - packa ur
umpacken - packa om
die Schlange - kön
der Pass, die Pässen - passet
Vi lär oss också om löst sammansatta verb. Läs om dem på sidan 162 i textboken och gör övningarna i övningsboken sidan 67 -69. Övningarna handlar om vad man kan göra under en dag (aufstehen, anziehen, ausziehen, aufessen, wegfahren, anrufen (ringa), einkaufen, abfahren, ankommen, aussehen osv osv)
Här är en film om Frankfurts flygplats, en av världens största flygplatser, och de som gör filmen är Fraport, dvs bolaget som har hand om flygplatsen. För ett par år sedan utökades flygplatsen nämligen med ytterligare en landningsbana, som går över Autobahn och över järnvägsspåren. Det har inte varit helt lätt, med protester från boende runt omkring vad gäller både buller och utsläpp, men nu står i alla fall banan klar. Flygplatsen har också rundturer, events och 250 butiker att handla i... Här är en film om rundturer: Fraport - Frankfurter Flughafen
Torsdag den 12 april
Filmtajm!Vi fokuserar på att lära oss hur man pratar om film, hur man stämmer träff för att se en film på bio och hur man beställer biljetter. På köpe
t lär vi oss också vad relativa pronomen är och hur man använder dem!Läxan och det vi arbetar med under lektionen är:
- Läsa dialog om film, som ni fått på stencil.
- Skriva en egen dialog med en kompis, där du bestämmer träff och pratar om film och beställer biljetter
- lär dig fraserna på sida 2 i häftet och glosorna der Film, die Komödie, der Schauspieler, der Hauptdarsteller och fem fraser från uttrycken på sista sidan i häftet (välj en fras från varje del)
- relativa pronomen pratar vi om på lektionen, och det kommer du att förstå galant!
. Och ni som inte har skrivit filmrecension - se till att göra det!!!!
Här är filmtrailern från Kay Pollack Såsom i himlen Wie im Himmel, där skådespelarna så klart pratar tyska och Sverigebilden kavlas ut över världen: Wie im Himmel
Torsdag den 28 mars - skärtorsdag
Medan hamburgarna är här jobbar ni som är i skolan med att se filmen Führerns elit. I läxa är att skriva en filmrecension om den på tyska. Till er hjälp har ni det papper jag delade ut i förra veckan - använd frågor och börjor på meningar för att få ihop en egen text om filmen. Extra kopior för den som slarvat bort sitt papper finns i vikariemappen på mitt skrivbord - eller fråga en kompis som har. Obs! Kommer ingen vikarie, vet ni att ni fixar detta på egen hand!
Torsdag den 22 mars - besök från Hamburg!

Nu är hamburgarna äntligen här! Då är det dags att berätta för dem om Stockholm och vad man kan se där. Följande behöver du göra till denna lektion:
- Träna på att berätta utifrån dina stödord. Undvik hela meningar på ett löst papper - ha istället stödord, lyft blicken och berätta fritt.
- Dela powerpointen med mig, så att det går snabbt när vi ska redovisa och vi slipper strul med att stoppa in kablar och fixa skärmen efter redovisning.
- Träna på att berätta lite om dig själv, vad du gillar att göra osv. Efter redovisningen kommer ni att få sitta i smågrupper och prata.
Torsdag den 15 mars
Ja, denna dag skriver ni nationella prov, och jag är något osäker på om vi har lektion eller inte? Hur som helst - ses vi inte, får ni ha läxan till nästa tillfälle!
Vi har tragglat lite starka verb i preteritum och vi fortsätter med det. En text om två tjejer som vill in på ett disko - men de är för unga - läser vi också.Vi repeterar och tränar också på att berätta om Stockholm så att det flyter på bättre. Dessutom måste de som ska ta emot elever från Hamburg skriva till dem och hälsa dem välkomna till vintern i Stockholm.
Läxan är alltså:
- Läs texten 5B Keine Chance och öva upp ett gott flyt.
- Lär dig glosorna: anziehen (tema), ausziehen (tema), probieren, hin und her, sowieso, stehen (tema), die Schlange, sich umdrehen, flüstern, fauchen, blass, schlimm, es war soweit, sich bewegen, das Gesicht, der Moment, der Eintritt, erleben
- Repetera hur man bildar preteritum av starka verb.
- gör klart stencilen.
- lär dig följande starka verb i preteritum: er fand, er flog, er traf, er sprach, er sang, er kam.
Tisdag den 6 mars

Torsdag den 22 februari
Idag berättar vi på tyska för varandra om våra sevärdheter i Stockholm, vilket vi jobbat med tidigare och skrivit om. Du visar en bild på powerpoint på de sevärdheter du har, och sedan berättar du utantill eller med hjälp av enstaka stödord för resten av gruppen om vad det är vi ser. Vi tränar på detta under tisdagens lektion, då några av er skriver prov och övriga jobbar med att förbereda den muntliga presentationen.
Torsdag den 15 februari: Prov!
Så är det dags igen: prov! Vi har lärt oss en massa nytt sedan sist, nämligen:
- preteritum
- prepositioner med ackusativ eller dativ
- berätta om Sverige och Stockholm
- använda bisatser med dass und Weil
- använda olika ord för när (Als, wenn eller wann)

Läxa till torsdag den 8 februari
Vi fortsätter att förbereda oss för Hamburgbesöket, då vi måste prata om Sverige på olika sätt. Den här gången handlar det om att berätta om typiska svenska företeelser. Ni har fått ett papper på det.Läxan är alltså:
- Läs texten för dig själv på tyska
- Lär dig de förprickade glosorna till texten.
- Träna dig i att muntligt återberätta om de olika företeelserna med hjälp av en mindmap!
- träna på de tre prepositionsramsorna så att du kan dem, vet hur de ska användas och kan skilja dem åt! Textboken s 166-167.
Läxa till torsdag den 1 februari

1. Ni har två sevärdheter var.
2. Hämta en bild från nätet på sevärdheten.
3. Klistra in bilden i en wordfil
4. Skriv en text på tyska under bilden. Texten kan t ex handla om: Vad ser vi på bilden? Hur ser det ut? Beskriv vad du ser. Vad kan man göra där? Vad brukar du göra där? Varför ska man åka dit?
5. Skicka text och bild till mig i ett bifogat dokument madeleine.wallin@stockholm.se före torsdagslektionen!
6. Klistra sedan in bilden i en powerpoint och skriv namnet på det vi ser.
7. Gör likadant med den andra sevärdheten! Före torsdagslektionen, tack!
8. Repetera noga preteritum och hur man använder detta i tyska. Av läxförhöret att döma är det ungefär tre av er som kan använda formen. Det behövs alltså repeteras! Övningsboken s 50!
Läxa till torsdag den 25 januari
Vi tar oss an vår miljö - nog så viktigt! Här handlar det om att lära sig ett ordförråd om vår natur, men också om att träna något som heter preteritum. Från och med nu lär vi oss rabbla starka verb i tema, precis som på engelskan. Mer om detta kommer!Läxan kommer att vara:
- Läs om preteritum i arbetsboken s 50 och gör övning 1, 2 och 3
- Läs texten st 4A och 4B
- svara skriftligt på frågorna i textboken s 37

die Umwelt = miljön
die Welt = världen
verschmutzen
sauber
vor 100 Jahren
der Riese, - n
die Zugspitze
kommen, er kommt, er kam, er ist gekommen
die Sonnenbrille, -n
der Gletscher, -
der Gipfel, -
tauen
täglich
geben, es gibt, es gab, er hat gegeben
der Grund, - "
die Erderwärmung
die Folge, -n
das Trinkwasser
der Sonnenschirm,-e
der Klimawandel
Tysklands högsta berg heter som bekant Zugspitze. Naturligtvis finns där en webkamera. Ta en titt på deras hemsida och se hur det ser ut där idag:Die Zugspitze
Årets första läxa! Till torsdag den 18 januari 2018

Vi har börjat terminen med att öva upp förmågan att prata och att läsa. Vi läste en text, med många svåra ord, men ändå lyckades ni förstå sammanhanget och kunde svara korrekt. Det behövs faktiskt inte alltid att man förstår alla ord - utan det går ända att uppfatta huvudtanken i texten. Bra jobbat!
Därefter tittade vi på några svåra ord och uttryck från texten. Vi fortsätter med det under nästa lektion! Dessa kommer sedan att vara läxa till denna torsdag:
weder... noch - varken eller
er/sie trägt - han/hon bär
ich trage - jag bär
ungewöhnlich - ovanlig
empört - upprörd
Was stört dich daran? Vad stör dig?
einfach - enkel
alles in einem - allt i ett
irgendwo - någnstans
irgendwann - någon gång
ich bin schlecht gelaunt - jag är på dåligt humör
ich verbringe viel Zeit mit Tieren - jag tillbringar mycket tid med djur.
zu jemandem freundlich sein - vara vänlig mot någon ( ich bin zu dir freundlich)
wenige Chancen haben - ha små chanser
sich von alten Sachen trennen - skiljas från gamla saker
Vi kommer också att titta på den tredje prepositionsramsan, och se om vi kan förstå varför ni säger
Ich gehe ins Kino, men när ni är på bio säger ni Ich sitze im Kino. Detta tränar vi på under veckans lektioner!
Här önskar Wiener Philharmoniker Gott nytt år: Neujahrskonzert aus Wien
Läxa till torsdag den 14 december
Nu är det inte långt kvar till jullovet! Vi kommer därför att både bli säkrare på att berätta varför vi vill ha våra julklappar (dvs använda eftersom (weil) i bisatser och att sjunga julsånger .Vi hinner nog också med att skicka önskelistor till tomten!
Bisatser med weil hittar du på ett papper och på sidan 165 i textboken!
Läxa till torsdag den 7 december
Det går mot terminsslut och en mängd prov i olika ämnen är nog avklarade. En text i vår lärobok handlar om en elev som inte lyckats på matteprovet och frågan är: ska han våga berätta att han fick underkänt eller inte? Texten är en läsförståelsetext, så det gäller för dig att läsa och förstå vad den handlar om. Den innehåller också en del bra fraser, så dessa ska du lära dig! Dessutom vill jag att du ska kunna använda bisatser.Läxan är alltså:
- Läs texten Sag ich´s oder nicht? sidan 22 i textboken. Lyssna gärna på den på lärobok på nätet.
- I de gula rutorna finns glosor som hjälp att förstå texten.
- Skriv en sammanfattning på enkel tyska vad texten handlar om
- Lär dig fraserna till stycket på sidan 126
- Lär dig hur man använder bisatser s 165 i textboken.
Läxa till måndag den 27 november
Ja, du läste rätt MÅNDAG! När jag har nationella prov kommer schemat att se lite annorlunda ut:
Måndag den 20 november. Självstudier på valfri plats av bisatser. Läs s165 i textboken.
Tisdag den 21 november kommer Jonatan och torsdag den 23 november kommer Jocke. De visar en film för er. Till på måndag den 27 november vill jag att du skrifligt svarar på följande:
1. Wie hat dir der Film gefallen ?
2. Hast du etwas gelernt? Was?
3. Hast du früher einen deutschen Spielfilm gesehen? Welchen?
På torsdag den 30 november har vi prov. Till detta prov behöver du välja ett ämne att prata om på sidan 32 i övningsboken.
Måndag den 20 november. Självstudier på valfri plats av bisatser. Läs s165 i textboken.
Tisdag den 21 november kommer Jonatan och torsdag den 23 november kommer Jocke. De visar en film för er. Till på måndag den 27 november vill jag att du skrifligt svarar på följande:
1. Wie hat dir der Film gefallen ?
2. Hast du etwas gelernt? Was?
3. Hast du früher einen deutschen Spielfilm gesehen? Welchen?
På torsdag den 30 november har vi prov. Till detta prov behöver du välja ett ämne att prata om på sidan 32 i övningsboken.
torsdag den 16 november

Läxan är också ett antal ord, nämligen: wischen,die Stirn, einladen, ziehen, hervorragend, zufällig, antworten, mit jemandem gehen, der Anfang, schüchtern, er kommt auf sie zu, aufgeregt, der Erwachsene, die Wimper, Irre, der Bürgersteig, lächeln, grinsen, abholen (ich hole dich ab = jag hämtar dig.)
Läxa till torsdag den 9 november
Den 9 november 1989 föll Berlinmuren. För att få en totalitär stat att falla behövdes det mod, och mod i olika former kommer nästa stycke i våra böcker att handla om.Läxan är att:
- läsa Kapitel 2 A i textboken och översätta muntligt till svenska
- lära dig glosorna der Schulhof, damals, helfen (er hilft ,er hat geholfen), er hilft mir, kucken, die Clique, verlangen, der Mut, klauen, überlegen, gerade, gar nicht, riesig, die Welle, gefährlich,etwas schaffen, retten, ausgezeichnet
- gör övningarna i övningsboken s 19 och sidorna 23 - 25
- Byt berättarperspektiv! Skriv en om samma händelse men ur ett annat perspektiv! Välj EN av följande uppgifter: a. Falco Falco berättar om när han blev räddad från sina plågoandar. b. die Frau im Wasser Kvinnan i vattnet berättar om när hon räddades c. Skriv en dialog mellan Melanie och Klara eller mellan Paul och Carolin.
Vi kommer också att gå igenom provet och dessutom har jag inte lyssnat till alla som ska berätta om campingsemestern...
Och eftersom det har varit Halloween, så kommer här en tysk version om denna natt från Alptraum vor Weihnachten: Kürbislied (pumpasången)
Läxa till torsdag den 26 oktober
Temavecka och att ni hade en håltimme utan vikarie gör att vi kommer ägna tisdagens lektion åt att intensivt läsa ett stycke om en misslyckad tältsemester. Vad som går snett på campingplatsen läser vi på tisdagens lektion - om du inte vill tjuvkika redan nu? Kapitel 1 C i boken!
Läxan kommer att vara:
- Läsa texten 1C och förstå vad den handlar om.
- Kunna kombinera meningarna i textboken s 13 så att du kan se början och veta slutet.
- Kunna glosorna i gloslistan s 103: Leute, die Natur, zelten, das Zelt, der Stau, der Pfadfinder, die Gegend, der Campingplatz, freundlich, besetzt, der Eingang, Pipi machen, irgendwie, egal, steif, schwül, die Hölle, erleben, das Unwetter, blitzen, donnern, hundemüde
- Förstå vad kapitlet handlar om så att du kan återberätta detta muntligt på tyska med hjälp av bilderna i övningsboken s 12.

Ab an die Ostsee!
Läxa till torsdag den 11 oktober 2017
Nu är det dags att kasta sig över böckerna i tyska! Första kapitlet i boken handlar om semestern - vad annars? Läxan kommer alltså att vara:- Kapitel 1 A - läs texten och förstå vad den handlar om
- Lär dig följande glosor från texten: ziemlich - ganska, schau mal - titta, ich wollte ihn unbedingt sehen - jag ville absolut se den;auf dem Weg nach - på väg till; der ist doch berümt - den är ju berömd, einmal - en gång
- gör övningen på sid 6 i övningsboken muntligt
- ett semesterfoto med dialog - öppna ett dokument, klistra in ett semesterfoto från din semester och skriv en liknande dialog som i kapitlet.
På måndagens lektion i tyska har ni kompledigt, eftersom flera av er satt kvar väldigt länge och skrev på tyskprovet på övertid. Ägna er då gärna åt att skriva om semesterfotot, så är det klart till torsdag!
Ni som ska med till Hamburg - ha med er intresseanmälan, tack! Det finns ett gäng tyska ungdomar som ivrigt väntar på att få skriva till er!
I boken handlar en av dialogerna om Passau. Vad är Passau känt för? Titta på följande filmsnutt, så vet du strax svaret! Passau
PROV TISDAG DEN 3 OKTOBER
Vi firar Tysklands nationaldag genom att ha prov på det vi har jobbat med förra året och den här terminen, nämligen att kunna berätta i perfekt om vad som har hänt och att använda prepositioner.Träna på följande moment:
Detta ska du kunna:
- berätta vad du har gjort, t ex under en semester, genom att använda både starka och svaga verb
- använda olika prepositioner
- läsa och förstå en text
För att klara ovanstående är det bra att repetera:
- Texten Ferien mal anders med glosor. Finns att lyssna på - länk här nedanför vid läxtillfället! Ord
- substantiv i obestämd form i kasus nominativ, ackusativ och dativ textboken s 137
- Perfekt av svaga verb textboken s 151 - 153
- Perfekt av starka verb textboken s 156
- Följande starka verb ska du kunna i perfekt - kolla listan s 175 (sista formen av de fyra!)
essen, finden, fahren, lesen, sprechen, sehen, gehen, fliegen, gewinnen, helfen, laufen, nehmen, rufen, schlagen, schreiben, schwimmen, stehen, springen, treffen, trinken, kommen, singen, verlieren
- perfekt med haben eller sein? textboken s 156 - 157
- presens av haben eller sein - textboken s 149'
- prepositioner som styr ackusativ och prepositioner som styr dativ - textboken s 166-167
Läxa till torsdag den 28 september 2017
Vi är i september, men trots det fortsätter vi att prata om semestrar och vad vi har gjort för att träna oss att berätta i perfekt. Till den här torsdagen gör du klart resten av häftet. Där gäller det att göra en övning med hjälpverb haben eller sein, att berätta i perfekt om Martin och Ulriks språkresa genom att skriva hela meningar i löpande text och att fantisera om en egen språkresa till ett tyskspråkigt land. Sist finns en stencil om ackusativ, där prepositionerna saknas. Gör klart den också och lär dig att rabbla prepositioner med ackusativ och vad de betyder samt att kunna använda dem. Använd grammatikdelen i läroboken och slå upp sådant som du behöver veta till övningarna!
Ni har ju bett om att få ett övningshäfte inför provet. Jag hade med mig häften till lektionen i torsdags, men vi fick ju så bråttom i slutet av timmen, att ingen kom ihåg att ta det. Det går bra att knacka på lärarrummet och be att få ett. Annars får ni ett när vi har tyska nästa gång. Provet är i vecka 40.
Ni har ju bett om att få ett övningshäfte inför provet. Jag hade med mig häften till lektionen i torsdags, men vi fick ju så bråttom i slutet av timmen, att ingen kom ihåg att ta det. Det går bra att knacka på lärarrummet och be att få ett. Annars får ni ett när vi har tyska nästa gång. Provet är i vecka 40.
Läxa till torsdag den 21 september 2017
Vi fortsätter att läsa och berätta om semestern! Ni har fått en text som handlar om två svenska ungdomar som åker på språkresa till Tyskland. Till texten finns en massa uppgifter att göra, både muntliga och skriftliga!Läxan är alltså:
- Läs texten och förstå vad den handlar om. Strategin är att få ett sammanhang i texten. Skumläs först igenom en gång. Gå sedan tillbaka och försök att med hjälp av ordlista slå upp ord som du absolut inte kan gissa dig till. Här kan du lyssna på texten: Ferien mal anders (En annorlunda semster) Tryck på hören!
- svara på frågorna efteråt skriftligt.
- Lär dig glosorna med punkt framför!
- Gör uppgifterna som finns i häftet till och med presentationen av dig själv A3 Sprich mal!
Resten gör vi senare - det gick ju plötsligt bort en lektion till gymnasieinfo! Vill du nosa lite på vad
vi ska göra sen så kan du alltid
- lära dig rabbla prepositionerna med ackusativ och vad de betyder! De står på sidan 166 i textboken. Vill du höra hur de används, kan du använda länken till filmsnutten i förra läxavsnittet!
Läxa till torsdag den 14 september 2017

Läs också om prepositionerna med ackusativ och prepositioner med dativ. Detta står på sidan 166-167 i textboken. Du kan också se en filmsnutt om detta - men pausa vid nio minuter när han babblar om den tredje ramsan som vi inte har lärt oss än. Prepositioner i tyskan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.